Снимка: БГНЕС
fallback

Десетки кинорежисьори и артисти настояха за незабавното освобождаване на арестувания Роман Полански, който бе задържан в Цюрих въз основа на заповед за арест, издадена от американските власти, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сред подписалите петицията са Еторе Скола, Бернар Таверние, Коста Гаврас, Моника Белучи, Фани Ардан и организаторите на фестивала в Кан.

Те напомнят, че прочутият полски режисьор бе поканен на фестивала в Цюрих, където трябваше да му бъде връчена награда за цялостно творчество.

"Недопустимо е да се превръща културната проява в полицейски капан“. Международните кинофестивали винаги са давали възможност на кинематографистите да представят свободно своите произведения дори против волята на отделни държави", пише в петицията им.

Oще по темата

През 70-те години на миналия век Роман Полански е обвинен в САЩ в незаконна връзка с малолетна.

Тогава Полански признава за незаконен секс с 13-годишно момиче, но избягва във Франция преди издаването на присъдата.

През последните години той и жертвата – Саманта Гаймер, опитват да прекратят съдебното дело за изнасилване, но американският съд отхвърли исканията им през май т.г.

След 1978 г. Полански не е стъпвал в Америка.

Той дори избягва снимките във Великобритания заради страх от екстрадиране.

Оскарът му за режисура от 2002 г. за филма "Пианистът" е получен не лично от него, а от Харисън Форд, който участва в главната роля на друг негов трилър – "Франтик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

антифашист

преди 14 години

мръстникът гьобелс е казал " като чуя за култура се хващам за кобура"!сигурно е имал предвид културният европейски елит от който само един-люк бесон не подкрепя педофилията! ако не желаят възраждание на фашизма ,евреите и еврейските организации по света трябва да подкрепят ареста на раман полански и да държат той да влезе в затвора ! и да покажат ,че моралът на тяхната общност е на висота достйна за уважение!~

30

антифашист

преди 14 години

в старият фашистки филм "евреинът Зюс"за когото знам ,защото беше представян като пример за отвратителен расизъм и антисемитизъм от комунистическият режим преди 30 год, става въпрос за сексуално престъпление към младо германско момиче извършено от богат еврейски търговец,който е наказан от млад "герой-предшественик" на фашиските идеи! тъй като ромът полански е полски евреин неговият живот прилича на сюжета на филма ,а антифашиска америка играе ролята на фашиска германия!

29

gol gaz

преди 14 години

ЯВОРЕ АКО ЗНАЕШ КОЛКО СЪМ ТАЛАНТЛИВ И ХУМАНЕН ВЕДНАГА ЩЕ ПРАТИШ ДЪЩЕРЯ ТИ ПРИ МЕНЕ!!ННО САМО АКО Е ПОД 14 !! А СЛЕД ТОВА И ТЯ ЩЕ ТВЪРДИ, ЧЕ СЪМ ОСОБЕННО "ВЕЛИК"! СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ ПРЕДПОЧИТАШ ДА Я *** ВЕЛИК РЕЖИСЬОР,НННО НА НЕГОВИТЕ ГОДИНИ,ЩЕ МУ ТРЯБВА ПОМОЩ !! НЕ ИМ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА ТИЯ ЗАДРЪСТЕНЯЦИ ,ТЕ НИЩО НЕ РАЗБИРАТ ОТ ИЗКУСТВО И КИНО!

fallback