Какво общо имат самодеен китарист от град Белене и масовите изнасилвания на жени в Конго?

Каква е връзката между първата жена кандидат-депутат в Афганистан и Ана Политковская?

Имате ли представа каква е разликата между децата от Оздравително училище „Н.Й.Вапцаров” от град Вършец и диктаторът Сапармурат Ниязов в Туркменистан?

Допирната точка е новият фестивал, който ще се провежда в България от 7 до 11 май.

За първи път той се състоя в Чехия преди 10 години и оттогава към него са се присъединили повече от 10 европейски страни. Тази година форумът за документално кино и човешки права ще се състои и в София.

В Дом на киното, Чешки център, Френски културен институт, Полски културен институт и зала България-Корея в НДК ще се прожектират 50 документални филма, част от които са наградени с “Оскар”.

В същите пет дни ще се подреди и фотографската изложба “Дяволът в нас” на чешкия фоторепортер Ян Сибик, чиито заснети лица са събирани от Косово до Индия. Вечерите ще са запълнени с етно-джаз концерти в Лилавия салон на Чешки център.

Фестивалът показва филми, касаещи не събития от миналото, а представя чудовищни престъпления срещу човечеството, които се случват тук и сега, в този момент, в който четете тези редове.

И наистина на 10-ото издание на форума в Прага, зрителите препълниха залите, за да видят филмите и да поговорят с режисьорите за диктаторските режими и другите страшни неща, които се случват около нас.

Актуалните филми са за масовото изнасилване на жени в Конго, газовите камери в Северна Корея, световни обществени фигури, които призовават от екрана да се бойкотират олимпийските игри в Пекин, защото китайското правителство системно от 50 години потъпква правата, дадени на всеки човек в страната с най-многочислено население на планетата за свободен и пълноценен живот, без да споменаваме Тибет.

В програмата са включени прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел.

Освен с киното, “Един свят” е интересен заради посрещането на част от режисьорите, заснели тези филми. Непосредствено след прожекциите, зрителите ще могат да поговорят с тях за това, което са видели и за другото, което режисьорите не са успели да заснемат.

И така, гответе се. През май ще видим съвременния свят през една страховито-обективна светлина...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase