Или 8 проверени начина да свалиш миналогодишния стикер “Гражданска отговорност” от долния ляв ъгъл на предното стъкло на колата, за да залепиш новия.

Преди време шегаджии бяха направили импровизиран щанд на улицата “Отворете българското”. Там бяха подредени редица хранителни продукти родно производство, а случайни минувачи със зъби и нокти (буквално) се потяха да отворят майонеза “Краси”, олио “Калиакра”, опаковки от солетки и сусамки...

Но това е нищо, разбирате ли, нищо в сравнение с непосилната задача “Изчегъртай стикера”. На самия стикер пише, че се отстранява лесно: напръскваш го с препарат за миене на прозорци и бършеш с парцал. Така трябвало да падне. Да, ама не! Не пада така, пробвах с няколко марки препарати за миене на прозорци и няколко различни по материя парцали. Не става.

И тъй като аз съм едно упорито момиченце, с афинитет към експериментите и с несломим откривателски дух, този факт не ме отчая. Напротив, амбицира ме неистово и с пот на челото, с учестено дишане и зачервено лице аз отделих няколко часа, за да се преборя със стикера.

Въпросният стикер “Гражданска отговорност” се лепи на определено място на стъклото на колата и се подменя веднъж годишно с нов. Мястото е най-неудобното – долния ляв ъгъл на предното стъкло – с оглед на това, че кормилото и таблото на колата са пречки да се развихриш и с размах да чегърташ, но това е даденост, така е по закон, няма да го коментираме и оспорваме.

И така – в един от най-студените дни напоследък аз бях единственият човек в цяла София, който се потеше при минусови температури навън. Потна бях от физическите усилия, които полагах в продължение на часове да отлепя стикера от колата си.

И в тези нечовешки усилия аз създадох, изобретих, родих... 8 начина за отлепяне на стикера.

Може би сега е моментът да отбележа, че всичките 8 начина са безполезни. Но са си изобретения и аз заслужавам да грабна приза за “Най-безполезни изобретения на годината”. А фирмата производител на стикерите “Гражданска отговорност” заслужава награда за усилията й в надпреварата на институциите на тема “Как да се изгавриш с 2,824 милиона българи”. Толкова са регистрираните автомобили в страната ни (данните са от 2006 година).

2,824 милиона измъчени мъже и жени ежегодно се борят със здраво вкопчалия се за стъклото зелен стикер и ако някой от вас е намерил ефикасен начин за отлепянето му, моля да ми пише на vita@dnes.bg, аз ще го направя обществено достояние и така ще облекча живота на два милиона осемстотин двайсет и четири хиляди маса народ.

Ето и моите начини, които скоро ще патентовам, но сега ви давам безвъзмездно право да ги ползвате, макар чe не действат. Проверено.

Метод 1: Мощен неабразивен препарат (от рода на Cif), за да не надраскате стъклото. Нанасяте препарата, изчаквате няколко минути, и бършете с парцал. Методът има вариации: сух парцал, мокър парцал, вълнен парцал, памучен парцал, т.нар. гюдерия, парцал, натопен в гореща вода (100º С).

Метод 2: Мощен абразивен препарат (от рода на Roli). Майната му на стъклото, нека се надраска! Поръсвате препарата върху абразивното на обикновена домакинска гъба (за миене на чинии) и търкате. Вариации на метода: може да пробвате да търкате и с тел за миене на загорели тенджери. Стъклото е изпонадраскано, но стикерът си е там. Леко нажулен, но... ТАМ!

Метод 3: Препарат за миене на бани (без оглед марката). Аз лично пробвах с Mr. Proper, Mr. Muscolo и Ramstore – кремове и гелове. Вариации: изчакваш между 1 и 20 минути препаратът да подейства, преди да го отстраниш. Спокойно можеш да търкаш, както следва, с: домакинска гъба, четка за зъби, четка за дрехи, четка за нанасяне на лепило върху тапети, телена четка, шкурка № 40, шкурка № 50, шкурка № 120 и шкурка № 738. Препаратът се отстранява, стикерът – не.

Метод 4: Лакочистител, спирт (различни видове), ацетон, ксилол, толуол, формалин, бензин, лигроин, керосин, газьол, соларово масло, мазут, гудронин, течен водород и азот, както и развалена гъбена супа. Пипайте внимателно и само с ръкавици!

Метод 5: С препарат за миене на подове: третирайте последователно с препарат за миене на паркет, на теракот, фаянс, дюшеме, бетон, хетеро- и хомогенен винил, линолеум, каучук, мокет и персийски килим. Препаратите отстранявайте последователно с: обикновен парцал за миене на пода (като на леля Нина, която чисти офиса), бърсалка за под тип “моб”, перяща прахосмукачка поне 1500W и подомиялна машина.

Предупреждение! Някои препарати са вредни за стъклото и таблото на колата. От съдържащите се в тях химически елементи с мощно действие таблото на колата ви може да започне да се разяжда, а стъклото се поврежда необратимо. Ако пък действате с голи ръце, маникюрът ви се съсипва – ноктите стават лесночупливи и хоризонтално, и вертикално, а ръцете ви придобиват цвета и вида на току-що сварен рак. Омар.

При поглъщане или вдишване на някои от препаратите (медицински спирт може), потърсете незабавно лекарска помощ!

Не пушете, докато чистите, защото някои от тях са лесно възпламеними! Пазете далеч от деца! Не хвърляйте препаратите (те не са ви виновни), защото при удар някои от тях избухват.

Метод 6: Доместос. Да си дойдем на думата. Чист, неразтворен във вода Доместос. Вариации: пробвайте и с Белина или каквото там имате, стига да съдържа поне 5% натриев хипохлорид. Манипулирайте с ръкавици!

Метод 7: Чегъртай! Доброто старо чегъртане с кухненски нож: за рязане на хляб, за белене на плодове, за мазане на филии с масло, с бръснарско ножче, с пила за нокти, с вдевачка за игли, с шило в торба, с тирбушон, с шпатула, с картофобелачка и с лешникотрошачка.

Метод 8: Препарат за отпушване на сифони и канали. Вкарай тежката артилерия в действие! Тубофло - препарат с мощно действие, съдържащ натриев нитрат и анхидритен натриев хидроксид. Респектиращо, а? Разтворен с гореща вода няма как да не подейства.

Е, не подейства.

След като пробвах и това, се отказах. Бях потна, запъхтяна, със съсипан маникюр и нерви. А около мен до колата бяха стриктно подредени всевъзможни парцали, подомиячки, кофи с топла и студена вода, бързовар, който се включва в запалката на колата, крик, помпа, комплект гаечни ключове, острилка за моливи, походно легло, печено пиле, валяк, газена лампа тип “Аладин”, бутилка червено вино, хартиено тиксо – двойнолепящо, подов сифон, три конзоли и питка с паричка.

Сега разработвам Метод № 9. Той като че ли е най-ефикасен, макар и да изисква време. Прилагам го вече няколко дни и като успея, ще ви кажа точно колко дни са необходими, за да отстраните стикера “Гражданска отговорност” от стъклото на колата си.

Методът се състои с чегъртане с ноктите на палците (или каквото е останало от тях) във всяка свободна минута, докато шофирате. Най-подходящите моменти са докато чакате на червен светофар или в задръстване. Най-неподходящо е, когато правите ляв завой. Чегъртам с нокътя. Малко по малко. Така става – бавно, но се получава.

А новия стикер хич не ми се ще да го лепя. Трябва да разуча какви са санкциите, ако държиш незалепен стикера си “Гражданска отговорност” и в случай, че за това отнемат само няколко контролни точки и/или глоба до 100 лева, майната им! Ще ги прежаля...

Но на борба такава не мога да се изправя втори път.

А пък ако някой има начин лесно и бързо отстраняване на стикера, нека го сподели! За благото на 2,824 милиона българи...

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase