Илюстрация: Корбис
fallback

Красимир Георгиев, автор в Blog.bg

След екзорсисткия ритуал оная вечер, чрез който извадихме злото от кълката на моето отроче, последвах завидно единодушните съвети да занеса тленните останки на кръвопиеца за изследване в РИОКОЗ (на което по нашия край му викат ХЕИ).

И така, в ранни зори цъфвам пред входа на въпросното учреждение, понесъл бурканче от детски храни (че напоследък ми се намират доста празни такива), а в бурканчето лежи трупът на гадината (всъщност дали беше труп - не съм напълно сигурен, но предпочитам да си мисля, че е било така).

Развалям кафе-паузата на няколко дами в бяло с настойчиви въпроси по моя проблем.

След известно време една от тях ме заглежда любопитно, след което отмъстително ме насочва с полуизпушената си цигара да позаобиколя сградата и да атакувам зданието от обратната страна, където оказа се, съществува таен вход, добре прикрит от зли очи и клиенти, замаскиран с храсти и странни надписи.

Усетих, че това е входът за избраници. Почуствах се горд. Вмъкнах се и воден от природната си интелигентност, открих нужното място.

Заветният "Кабинет номер 1". Там обясних случая, признах си всичко чистосърдечно и накрая с треперещи от вълнение ръце им връчих бурканчето с тлените останки.

Те пък ми връчиха тържествено телефони, на които утре да звънна, за да видя дали ми е готово изследването.

Радостно се осведомих за цената: 7 лева, к'во му плащаш. Разделихме се приятелски.

Странно ми се видя организирана системата на заплащане: вместо да платя на момента и утре по телефона само да ми кажат "Всичко е наред, отваряйте шампанското!" или респективно "Имаме една добра и една лоша новина" (чувал съм, че така се казва - лошата новина е, че сте заразен с богата палитра смъртоносни болести, а добрата е, че точно сега има 20% отстъпка на траурните услуги, а църквата предлага промоционално опело с подарък кандилце-изненада).

Да не се отплесвам. Тази сутрин със затаен дъх набирам единия от телефоните и... - О, да! - ...готово е! Припвам нетърпеливо, пътьом приготвям левчетата и едва пристигнал от вратата виквам "Ей ги парите, казвай сега!".

Да, ама то не било толкоз просто... Парите се плащали на касата в другия корпус (?!). Последваха сложни напътствия. Следвах ги неотклонно и се загубих. Открих обаче коридор, който свързва "Кабинет номер 1" с главния вход, този, същия, където вчера разпитвах къде трябва да отида и получих съвет да заобиколя сградата...

Накрая с малко питане и много чар намерих касата и една някогашна състудентка.

Платих, за което получих касов бон с надпис "РИОКОЗ" (не знам защо така безумно ме кефи да я пиша тая абревиатура, моля да ме извините за това).

Та захождам обратно, но вече изряден, с касова бележка в ръка и бодро виквам

- Ей на, платих на касата, казвайте сега - има ли инфекция добичето?            На което не по-малко бодро ми се отговаря:

- Ааааа, то ние такива неща не знаем!            - Ъ?!?            - Ами ние такива изследвания не правим...            - ?!?!?!?!? (това изразява моята безсловесна безпомощност).            - Вижте сега, господине, ние тук само определяме вида на кърлежа. Този е Ixodes ricinus, женски, в репродуктивна възраст. Този вид кърлежи са евентуални преносители на Лаймска болест. 20-25 процента от кърлежите са носители на причинителите на тази болест. Така че добре ще е в един период от 35 дни да наблюдавате детето за необичайно зачервяване на кожата, обриви, температура...            Тук не издържам и я прекъсвам:            Слушайте, госпожо, когато вчера донесох животното тук, казах, че нося кърлеж за изследване дали е зарáзен. Не казах "Ето ви на едно кърлежче тука, много Ви моля да ми кажете как се казва, че така ми се иска да се запознаем, не е ли очарователно?"!

Встрани от темата, аз съм завършил биология, а съпругата ми е лекар. Имам и интернет, където освен всичко друго има и предостатъчно информация за видовете кърлежи, за болестите, които пренасят и за симптомите, на които трябва да се обърне внимание.

Вида на кърлежа мога да си го определя и сам с помощта на лупа и картинки, а бъдете сигурна, че детето ми само да се закашля по-особено и ще го заведа при специалист, на когото ще обясня, че е ухапано от кърлеж преди хикс дена!

И изобщо не ме интересува кърлежът женски ли е, в репродуктивна възраст ли е, дали е омъжен, и има ли криминално досие!           Грабнах си за спомен бележката с името на кърлежа и се изнесох с вид на справедливо разгневен мормонски проповедник.           Та така, да обобщим: Ако ви интересува как се казва Вашият кърлеж - РИОКОЗ (ох, пак го написах, кеф!) е мястото - срещу 7 лева дори Ви го изписват на бележка за спомен.

Истинска бележка, зелена, с печат и автограф от истински биолог. А за другото - оправяйте се сами... :)))

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

qnna

преди 15 години

tova go ima samo pri nas....i za sajelenie ne e samo v RIOKOZ!jalko,4e istinskite lekari sa tolkova malko....naistina jalko!dano ne6tata se razvivat po nai-dobriq na4in pri vas i vsi4ko skoro da priklu4i dobre!uspex...

37

ндхяшьхшсх

преди 15 години

как изглежда ухапаното от кърж място

36

Виктория

преди 16 години

Чудесен стил !! Даже си мисля ,че и ти харесваш Джералд Даръл:))))

fallback