Всенародни веселби очакват българския гражданин, защото днес подписваме договора за присъединяване към ЕС. Напомня ми за тържествата и маанетата преди година, когато пък влязохме в НАТО.

То не бе рев, не бе чудо, тържества, бели гълъби, хорá. Сега ни очаква същото, в центъра на София ще има еврострийт парад, децата не ходят на училище и сигурно благодарят на ЕС за това, тъй като е много вероятно в понеделник да са имали контролно по физика и си е друго да идеш на еврострийт парад вместо да пишеш защо металът е проводник.

Всенародните веселби са окриляващи и разнообразяващи събития, но дедо ти от Чепърлянци надали знае какво означава ЕС, ЕК, преприсъединителен фонд и предпазна клауза, затова той ще стане в 5 сутринта, ще си нахрани кокошките и ще направи разни други неща, които се правят на село.

Той едва ли знае, че става европеец и трябва да се грижи по европейски за кокошките и прасетата си, че курникът и кочината трябва да отговарят на евростандартите и таванът трябва да отстои на 1 метър и 74 сантиметра от най-високата точка на зурлата на прасето, защото после свинчетата току виж си потърсили правата в Страсбург.

Аз също се радвам, че подписваме договора за присъединяване, дето се вика докато се обърнеш и то станало 1 януари 2007-ма и вече ще сме европейци и няма да си хвърляме цигарените кутии през прозореца на колата, както и няма да гърми чалга от съседа на 9-я етаж, защото като се оплача на полицията и ще му съставят акт на стойност 200 евро и той ще си плати като поп.

Имам си една мечта му се вика на това, но какво лошо да си мечтаеш понякога, може пък и да се сбъднат. Ето, навремето си мечтаехме да сме в ЕС, да няма визи и да не ни гледат по границата като прошляци, сега сме почти в ЕС, няма визи и почти не ни гледат като прошляци, само от време на време като хванат някой българин, крал коли в Испания, и малко ни пада реномето.

Така че, внимавайте какво си пожелавате, защото току виж се сбъднало. И ако искате да споделите народната радост от подписването на договора, идете на еврострийт парад, или си купете сребърна монета, която БНБ пусна на основание чл. 25, ал. 1 от ЗБНБ, на цена 40 лева, или ако сте жена и сте бременна в 9-я месец, понапънете се малко и родете днес, защото всяко бебе, родено на 25 април, ще получи от министъра на труда и социалната политика Христина Христова сребърен медальон и грамота.

А пък аз ще празнувам с моите колеги Хриси, Теди и Сашо, които са рожденици на тази велика дата и по този повод им пожелавам всичко най-прекрасно и да бъдат щастливи европейци, макар че си нямат сребърно медальонче, нито сребърна монета. Но ще им спретнем такава веселба, че ще ни чуят извън пределите на ЕС. Гарантирано и без предпазна клауза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase