Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

72,6% от българите не са посетили библиотека нито веднъж през 2023 г. а 62,6% не са били на театър нито веднъж. Стряскащите данни са данни от социологическото проучване индекс "Достъп до културата".  

"Една от причините, които ние виждаме в рамките на изследването, което се провежда за втори пореден път, е увеличението от друга страна - радващ показател на хората, които четат книги, но и закупуват книги. При тези 50-процентни стойности, които имаме за част от културните дейности, около 40% не са прочели нито една книга. Това е не по-малко стряскащ резултат, но има тенденция на намаление на този процент", коментира един от поръчителите на изследването д-р Диана Андреева-Попйорданова от Обсерватория за икономика на културата в "България сутрин".

Цялостната стратегия работи, посочи тя и допълни, че за последните 35 години се вижда, че политиката не е развивана в рамките на Министерството на културата.

"Ако днес въведем политики и инструменти за развитие на аудиторията, ще видим резултатите поне след 8-10 години", отбеляза д-р Андреева.

"Повече от 50% от гражданите, които са заявили в социологическото изследване, че изпитват трудност заради липса на достъп в рамките на населеното място, са в малките общини, селата. Театралното изкуство е припознато като най-предпочита културна дейност. Час по-скоро трябва да се изчисти петното, което имаме, по линия на финансиране на културните институти в областта на сценичните изкуства, за да могат да се предприемат и в допълнение нови политики за малките населени места", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Андреева подчерта, че една от поставените задачи е въвеждането на културни паспорти,

"От 6 до 26-годишна възраст, които да нямат значение от дохода, социалното положение, икономическото положение на децата, младежите и студентите, за да може поетапно да се работи с децата от най-ранна детска възраст и това да продължава и в университетското образование. Това би струвало на държавата около 160 млн. лв.", заяви тя.

По думите ѝ има деца, които никога в живота си не са били на театър или в галерия.

Какво сподели Андреева за финансовите злоупотреби в културната сфера, вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Поли

преди 15 минути

Няма нужда от статистики,всичко се вижда с просто око ,че простотията,лъжата,наглостта са страшна

85

Анонимен

преди 20 минути

Какви библиотеки, какви театри? Като гледам днешните "бизнесмени" и "бизнесдами" са тотално неграмотни, не са завършили дори основно образование и имат сериозни интелектуални и ментални проблеми. Театъра им е най-малкия проблем.

84

Анонимен

преди 49 минути

Ами то да не би да има шопска салата и ракия в театъра или библиотеката? Вие пък кви сте? То в Тетъра и библиотеката нито има нещо за ядене нито нещо за пиене, за кво да ходят там? Освен това при тая диктатура дето беше, после последва преход и разграбване, 90те години беше купонна система, хората нямаше какво да ядат та ше мислят за театър и опера и така убиха и светския живот на хората. Останаха само тия дето ходят в чалготеката.

fallback