fallback

Общ преглед
На 21 ноември в галерия “Прегърни ме” се откри изложбата “Малки приказки” на художничката Дени Орманова.

Експозицията, която съдържа 33 пъстроцветни картини и вълшебни приказки към тях, е вдъхновена от легендите за келтските друиди и е предназначена специално за най-малките ценители на изкуството. Всяка картина представлява портал към света на Бърбоцветковците - вълшебни създания, които живеят сред красива природа, която обичат и за която се грижат. Срещаме ви с Дени Орманова, за да ни разкаже повече за своите "Малки приказки".

Това е първата ви изложба за деца, как се роди идеята да рисувате за най-малките?

В един разговор с моя син по телефона. Преживявах тежко войната между Украйна и Русия. Имам приятели и в двете страни… Споделих с него, че искам да направя нещо за децата в картини и да ги отведа на едно защитено място, където няма войни и страдания, където цари любов, толерантност и хармония. Исках да избягам в този свят и аз. Той въодушевено прегърна идеята.

В процеса на работа, изпращайки му все повече и повече картини той предложи да пише кратки истории за всяка картина, но те някак да са обединени.

И така в поредица от дълги разговори това мое желание постепенно се превърна в един многопластов проект.  По идея на сина ми решихме да отведем децата в света, открит от друидите. Те са най-висшата каста в келтското общество, пазители на всичко най-добро, мислители и мъдреци, лечители и предсказатели.

Как реагират децата на картините - показвала ли сте ги вече на деца?

Първото дете, на което показвам картините си, е моят малък внук. Не знам дали защото съм неговата Нани (обръщение, което той измисли) и е пристрастен, но е много въодушевен. А когато слуша историята я допълва и развива по свой начин. Разбира се, той си има и своите фаворитки сред рисунките и наблюдавам колко силно те въздействат на въображението му.

Защо решихте да покажете вашия вълшебен нов свят през домовете на неговите обитатели? Защо точно къщички?

Концепцията на WHIMSIKL e задълбочена. Стремежът ни е да възпитаваме децата в едни по-високи ценности,  да формираме в тях желание към себепознание, да търсят своите вътрешни селения и скритите нива на реалността. Искаме те да се научат да ценят свещеното тяло на Земята и не само да опазват, но и да обгрижват света около себе си - дървета, растения, птици,  животни.

Къщите на Бърбоцветковците освен, че са красиви и причудливи, са изградени изцяло от органични материали, в естествената им среда без природата да бъде наранявана. Така учим децата да я пазят и формираме в тях усещане за красота и хармония. Още с първата история за Вълшебното здание Лекобрез - свещения портал между човешкия свят и загадъчния Другосвят, разбираме за прозрението на няколко друида и целта им да създадат мост между двата свята.

Всъщност разходката в селището на Бърбоцветковците е през очите на един друид, който разкрива пред нас своите впечатления за тези къщи и разказва техните истории.

Каква е идеята зад текстовете, които допълват картините?

С оглед на това, че всяко дете е уникално и реагира по различен начин, преценихме, че за някои от тях е достатъчна самата картина да развихри въображението, докато за други, за да привлечем вниманието е нужен текст, който да ги насочва в чудния свят, който представяме. В същото време текстът трябва да е кратък, да не е отегчителен и да държи вниманието будно.

Каква е разликата да рисуваш за деца и за възрастни? Има ли такава?

Рисуването е магия… Пренасяш се в местата, където те отвежда четката и времето спира да съществува. Процесът и в двата случая е удоволствие.

За първи път рисувам за деца и изпитах огромна отговорност! Може би в отговорността е различието. Ако мога с картините си да посея семенцето на красота и любов в техните сърца ще бъда благодарна и удовлетворена !

Как ще се развива проектът - какво е WHIMSIKL?

Името на проекта идва от английски - whimsical (причудлив). Както споменах вече, той е многопластов и тепърва предстои да се разкрива. Една част, с която вече стартирахме е свързана с изкуството.  Планираме да направим още колекции, които ще разкриват обитателите и историите на Другосвят. Първата спирка е в света на Бърбоцветковците. Ще развием тази идея в рамките на 2-3 колекции, в които ще се постараем да разкрием колкото се може повече за тези чудновати създания. В бъдеще имаме идеи да се насочим и в други посоки.

Защо решихте освен оригиналните платна да направите принтове и пъзели?

Чрез висококачествените принтове изработени на немската хартия Wiliam Turner ще реализираме нашата цел да докоснем колкото се може повече детски сърца, с една по-достъпна цена от оригинала. По отношение на пъзелите сме убедени, че това е още един начин да стигнем до вниманието на децата. С елементите на пъзела те създават нещо със собствените си ръце. Крайният резултат е завършена картина. Не е ли това удовлетворяващо за малкия човек?

Изложбата “Малки приказки” продължава до 29 ноември.

автор: Елена Пенева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

някой

преди 5 месеца

Поредната "страдаща" кифла. Защо не страда за убитите деца в Газа, за умиращите от глад деца в Африка където концерните ги скапват по 18 часа на ден? И стига с това гъзоблиство и имена на английски. Има се български думи! А ако не и стига кокошият мозък как да го преведе на български да не се захваща изобщо.

2

Анонимен

преди 5 месеца

Друидите са били най-висшата каста в келтското общество, пазители на всичко най-добро, мислители и мъдреци, лечители и предсказатели. Тях кой ги изтреби, за да завладее острова? Готите, бритите или англосаксите?

1

Анонимен

преди 5 месеца

"Преживявах тежко войната между Украйна и Русия" - - - Разбираемо. А как художничката Дени Орманова преживява убийството на 6 000 деца в Газа?

fallback