Снимка: PR

На 22 март в 17:00 ч. в Градската градина пред Народния театър ще бъде открита документалната изложба "Кирил Господинов – актьорът Баш Майстор". Изложбата е по случай 90-годишнината от рождението на актьора.

Кирил Господинов остава в сърцата на хората най-вече с екранните си роли на Алекси в „Понеделник сутрин“, Редник Спиро Стоименов в „Тримата от запаса“, Любо в „Слънчев удар“ и др. Емблематичен остава пресъздаденият от него образ на Рангел Лелин – Баш майсторът, който има пет екранизации: „Баш майсторът“, „Баш майсторът на море“, „Баш майсторът на екскурзия“, „Баш майсторът фермер“ и „Баш майсторът началник“.

Голяма любов на актьора винаги е била театъра. Дебютната му роля е Любо в „1:0 в наша полза“ от Е. Попниколова и А. Иванов в Драматичен театър – Разград, през 1952 г., много преди да се дипломира като актьор в класа на проф. Филип Филипов през 1966 г. във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

През годините работи в театрите в Бургас, Перник, Варна, Сатиричен театър, Театър „София“ и др. Сред по-известните му сценични превъплъщения са на Гунчо в „Има ли смисъл да утепваме мечка?“ от П. Панчев, Клавдий в „Хамлет“ от У. Шекспир, Странджата в „Хъшове“ от Ив. Вазов, Ганчо Куката в „Първите“ от П. Ю. Тодоров, Чаусър в „Кралският бръснар“ от А. В. Луначарски, Пугачов в „Самоубиецът“ от Н. Ердман, Бай Ганьо в „Реквием“ от П. Маринков и др.

За изложбата са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър „София“, Българска национална филмотека, Държавна "Агенция архиви" и личния архив на актьора със съдействието на Веселина Господинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase