fallback

Общ преглед
Над 100 картини на акад. Светлин Русев, някои от които непоказвани, са представени в изложбата "Пътят", посветена на творчеството на едно от най-емблематичните имена в българското изкуство.

Тя се организира от Съюза на колекционерите в България, като 21 негови членове предоставят творби от личните си колекции. Куратори на изложбата са проф. Аксиния Джурова и проф. Иван Маразов.

"Тази изложба с две части очертава една по-интимна, по-лирична страна от творчеството на Светлин Русев", отбеляза проф. Джурова пред БНР.

Тя е категорична, че новият прочит на българското изкуство не би могъл да се направи без творчеството на Русев.
"Мислехме, че ще можем да покажем един хронологичен диапазон от 65 години, в които представяме нещата. В един момент се решихме, че наистина тази изложба трябва да бъде наречена "Пътят", защото това е една много голяма житейска и творческа метафора в изкуството на Светлин. С тази изложба даваме възможност да се надникне в една по-интимна страна. С тази изложба можем да повдигнем малко завесата на трудния отговор – намерил ли е пътят Светлин Русев или не. Това е един изключително целеустремен през годините си художник и общественик, който ни показва как се ражда стилът "Светлин Русев", посочи още Джурова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 4 години

Този да бъде изтрит от българската култура - ще светотатства като рисува .*** си по стените на църквите. Комунистически сатрап в изкуството. Такъв човек не може да бъде голям творец.Може само да се прави като потиска другите, като администратор.Който е купил негова картина е изгорял вече с некъдърника-комуноид.

1

ШибиРиби

преди 4 години

Ех Друрова Джурова, краставите магарета се подкрепяте. Не знам за пътят му като художник но з пътят му като общественик съм сигурен че беше едно от най големите задни колела на прехода. На всяка манджа мерудия. Ограничител и псевдо ерудит. С една дума - зловреден.

fallback