Снимка: БТА

Общ преглед

Президентът Росен Плевнелиев и посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте откриха изложбата "Пикасо. Вечното търсене" в Националната галерия - "Двореца".

Непрестанно търсещ, но и както сам казва, непрестанно намиращ, Пикасо се превърна в една от многобройните емблеми не само на своята родина, но и на сложната епоха, в която живя, отбеляза държавният глава. Президентът Плевнелиев заяви, че днешната изложба не е изолирано събитие, а е брънка от една дълга нишка от културни прояви през последните няколко години.

Успехът на тази изложба показва, че Европа е едно уникално общо културно пространство, в което за стойностното изкуство няма граници, отбеляза още държавният глава. Радвам се, че българите и гостите на столицата все по-често имат възможност да се докоснат до най-добрите образци на световно изкуство в родни галерии, каза още президентът.

Изложбата "Пикасо. Вечното търсене" се състои от 78 литографии и 7 керамики в оригинал на Пикасо. Литографиите са групирани в няколко тематични ядра като например интерпретации по Кранах и Дьолакроа, жените на Пикасо, модели от света на класическото и сюрреалистичното изкуство. Керамиките са вдъхновени от бикоборството. Те са предоставени от къщата-музей "Пикасо" в Малага.

Специално организираната за България изложба "Пикасо. Вечното търсене" ще представи у нас в рамките на три месеца общо 85 творби на гениалния испански художник Пабло Пикасо.

От утре до 25 януари произведенията, осигурени от къщата-музей "Пикасо" в Малага, могат да бъдат разгледани в Националната галерия - "Двореца".

Специално за откриването на изложбата у нас е директорът на музея на Пикасо в Малага Хосе-Мария Луна, който съобщи, че творбите са изработени между 1920 и 1971 година. Тоест това са 50 години непрекъснато творчество и непрекъснато търсене, добави той. Темите са сходни с неговите живописни картини, но са погледнати по специфичен начин - през призмата на техниката на графичното изкуство.

Идеята за изложбата се роди преди две години, посочи посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа и добави, че всички трябва да се чувстваме привилегировани и щастливи, че можем да се наслаждаваме на произведенията на Пикасо. Всичко, което виждаме, е плод на неговите усилия, неговия гений и находчивост, добави той.

Изложбата ще бъде съпътствана от образователни ателиета, организирани посещения за ученици и тематични лекции. Експозицията се организира от Посолството на Испания в София и института "Сервантес", със съдействието на Министерството на културата на България и Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар