Снимка: Антони Георгиев

Около 42 000 чужденци, или 0,6% от населението са живели у нас през 2013 г, според Евростат. Около 11 000 са от Европейския съюз, останалите са от всички други страни в света.

Много от тях са добре интегрирани в обществото – имат професии, занимават се с бизнес, преподават или се учат. Немалка част са тук предимно по време на туристическия сезон – те са се възползвали от неотдавнашния бум в пазара на недвижими имоти и са купили "втори дом" за себе си и за семействата си. Много чужди граждани са в България по лични причини – последвали са своите български съпрузи или съпруги, за да създадат семейство на чужда територия.

Но други са тук, защото страната ни се превърна във входен пункт за търсещи убежище. За миналата година около 11 000 души са потърсили закрила в страната ни, според данни на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет. Това са хора, които са напуснали собствените си домове – понякога сами, понякога със семействата си – и не могат да се върнат там по политически причини или поради война.

Съвкупност от всички тези хора, дошли в България принудително или по собствено желание ще видим в изложбата "НеБългарите", която се открива на 20 октомври в столицата.

От фотосите ще разберем кои са хората, върху които с лекота се лепват стереотипи. Ще усетим чувствата на американският предприемач или на руския художник в София. Ще се замислим достатъчно сигурно ли е за един бежанец мюсюлманин от Близкия изток да се разхожда по българските улици.

Изложбата изследва още въпроси като този дали е лесно да се прави собствен бизнес в страната ни, ако лицето ти е с няколко нюанса по-светло – или по-тъмно.

"НеБългарите" идентифицира широк кръг хора – от Нова Зеландия до щата Вашингтон и от Пакистан до Великобритания, живеещи в луксозни затворени комплекси в кварталите около София или в имигрантски общежития, и им задава въпроси за идентичността – тяхната идентичност по рождение и идентичността им на хора, живеещи в България. Отговорите им рисуват пъстра картина на техния живот, работа, радости и скърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase