Премиерът Борисов - сред първите гости на Музейко. Снимка: Николай Бозаков
fallback

Общ преглед

Детският научен център "Музейко" - най-големият в Източна Европа, беше официално открит на церемония вечерта на 30 септември, а от днес отвори врати за посетители.

"Мили деца, да ни е честита новата придобивка за нашия град и, бих казала, за цялата страна. Музейко не е само музей за деца, а място, което вдъхновява деца. Днес, когато търсим нови и иновативни методи за обучение на децата ни, мисля, че тук е мястото, където това може да се случи. Пожелавам на учителите да се възползват от тази великолепна придобивка!", каза кметът Йорданка Фандъкова. Сред първите гости бе и премиерът Бойко Борисов.

На площ от 3500 кв.м., в "Муейко" са подредени 13 интерактивни изложби и над 130 интерактивни игри. За разлика от повечето музеи с надпис "Не пипай!", съкровищата на "Музейко" са на разположение на децата. Те са предназначени да вдъхновяват малките посетители и техните по-възрастни приятели да откриват и изследват науката.

В центъра се намира гигантско дърво, което обединява трите му етажа. Всеки от тях е посветен на различен период във времето: минало, настояще и бъдеще. Епохите са представени със съответните науки – археология, геология и антропология в миналото, природа, архитектура и градоустройство в настоящето, космически технологии, енергия и комуникации в бъдещето.

Освен основните експозиции, Музейко предлага още: тераса на покрива с малка градина, стена за катерене и амфитеатър, пространство за игра на най-малките и външна детска площадка.

Сградата на Музейко е създадена от Лий Сколник (Lee H. Skolnik Architecture + Design Partnership) – архитектурна компания, базирана в Ню Йорк, която специализира в проектирането на детски музеи, библиотеки и училища по целия свят. 

Дизайнът на "Музейко" е вдъхновен от Витоша и планините на България. "Малките планини" на детския научен център се облечени в традиционна българска премяна – дърво, текстил и керамика. "Музейко" е и пример за устойчива архитектура – дизайнът му е в съответствие със стандартите Leed Gold и сградата ползва редица еко технологии за производство и съхранение на електроенергия, отбелязват от екипа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Цеко

преди 8 години

Използват деца за предизборна кампания , безсрамници

5

зззз

преди 8 години

Днес си открих нова тоалетна. И Борисов я посети...Беше на голям зор човека....Г-да, пак ли ще ми изтриете коментара? Ами изтрийте си заглавието, то е глупава и провокиращо!

4

интересно :)

преди 8 години

На коментар в който беше казано да ние честит и че дори и под тази добра новина ще има негативни коментари му беше сложена балтията докато чета откровенно "политизирани" и обидни коментари интересна логика на цензурата... :)

fallback