Ян Форман. Снимка: sonica.si

Dnes.bg ви среща с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Един чужденец, който открива сивотата за вдъхновение

Ако сред сивите и пропукани столични сгради забележите нещо необичайно, като пластмасови блокчета Lеgo, не се заблуждавайте - не сте се завърнали към детството, а просто малко по-рано от там е минал Ян Форман.

Той има различно виждане за сивотата и всекидневието. Обича да го украсява и преобразява. Точно как ще разберем от 5-и до 9-и юни, когато той ще е у нас на "Дома Арт Фест".

Артистът намира разрушените и пропукани места в обществени сгради по цял свят и ги запълва именно с тези пластмасови блокчета. Художникът смята, че в сивото пространство има голям потенциал за израз на личното творчество и набляга на идеята, че всеки може сам да променя и създава собствената си действителност. София ще стане част от глобалната карта с преобразени градове по света от 5-ти юни, когато Ян ще започне трансформацията й, в която всеки желаещ може да се включи.

"На мен не ми харесва да живея в скучни и сиви градове, а на вас?", провокира Ян за старта на "Dispatchwork". Обещанието е, че климатът от севера ще пренареди по нов за София начин експозициите от Дома Нордика, свързвайки отдалечени и нетолкова познати арт пространства с установени и известни.

Самият художник обяснява, че към определението, което влага в "скучен", може да се включат още: "бездушен" и "безразличен". Предизвикателството във всяко от тези три термина клони към идеята да направи живота и заобикалящата ни среда "по-смислена".

"Ако вярваме, че животът трябва да бъде свързан само с работата, без забавления и в допълнение публичната сфера съществува само, за да ни транспортира от работата до дома, мисля че ще изпуснем голяма част от удоволствието на живота. – обяснява Ян и допълва: Не казвам, че не можете да се забавлявате по време на работа или вкъщи, което би ни довело евентуално до по-пълноценен живот. Наблюденията ми подсказват, че доста хора са отегчени от всекидневието си, от неговата монотонност и подобни художествени проекти, които се случват на обществени места имат силата да вдъхновят и да доставят красота. Те помагат на хората да усетят чудото в живота, отвъд консенсуса на сегашната псевдо-постиндустриалната реалност".

За София и градовете

До този момент Ян не е идвал в София и очаква с голямо нетърпение да я види. Това, което знае за нея е от разкази на негови приятели. Убеден е, че ще намери достатъчно подходящи места, за да реализира проекта си. Локациите ще избере спонтанно, като се разходи из улиците и ще се остави да му повлияят местните хора, които срещне.

Убеден е, че всеки град притежава своя сила и традиция, свое културно наследство. Именно това го прави уникален. Това е и причината никога да не се е изкушавал да поиска да преобрази цял един град в друг. "Ако го направя, ще се наложи да пренебрегна историята му. А това е против вижданията ми", категоричен е той.

Убеден е, че дори градът с най-грозна архитектура притежава своя мъдрост и чар, който човек може да почувства. "Разбира се, понякога този чар е скрито под дебел слой мръсотия удоволствие", споделя Форман и уточнява, че именно тези места са най-подходящи за изкуството, което прави.

Що се отнася до града, в който си мечтае да живее – той изглежда като Берлин – с евтини жилища и същевременно вдъхновен от мъдростта и многообразието на културата, но пък да се намира в близост до Средиземно море.

Харесва всякакви сгради – и съвременни и стари. Зависи до голяма степен от състоянието на самите постройки и тяхната архитектура. "Обичам сгради, които са пълни с история и това им позволява да бъдат без възраст. Въпреки това и съвременната, модерна сграда, ако е добре обмислена и целенасочена в нейната структура, ако за нея са използвани качествени материали, може да изглежда добре и вълнуващо",обяснява той.

Често работата му е свързана с държавните институции. Имал е късмета да са щедри към проектите му, но преди всичко разчита на собствените си сили.

За вярата и хората

И понеже вярванията на Ян Форман са свързани с това, че всеки може сам да съгради своята реалност, той сподели, че неговата се крие в избора му да е самостоятелен художник. "Можех да избера да уча нещо различно, да практикувам друга професия. Избрах да живея в Берлин, но можех да последвам примера на много мои колеги, които емигрираха в други райони по света.

Също така избрах да се оженя и да споделя живота си с моята жена. Тези решения, може да са малки, но са важни за моя живот. Те определят всекидневието ни и създават нашия свят. Разбира се, изграждането на света ни зависи от силата на волята, от издръжливостта да се преодоляват срещнатите трудности, особено ако са свързани с идеята да се тръгне по нова пътека и да се скъса със старите навици, дори и традиции. Това може да е правилното решение на всеки, стига да е убеден, че именно това е желанието му.

Още по темата

И да, животът не е справедлив, при толкова промени, дори най-мотивираният може да се провали. Но това не означава да спрем и да се ограничаваме от вдъхновението и ирационалните решения", убеден е Ян.

Признава, че е егост и иска да не живее във военно време или в диктаторски режим. Също така му се иска семейството и приятелите му, а и техните приятели, ако случайно живеят при такива политически условия, да бъдат освободени.

Професионално се надява пазарът на произведения на изкуството да престане да има толкова силно и знаково значение, което има в днешно време и на негово място да се върне по-прогресивното изкуство, провокиращо духовното мислене и водещо до социални последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase