Ян Форман. Снимка: sonica.si
fallback

Dnes.bg ви среща с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Един чужденец, който открива сивотата за вдъхновение

Ако сред сивите и пропукани столични сгради забележите нещо необичайно, като пластмасови блокчета Lеgo, не се заблуждавайте - не сте се завърнали към детството, а просто малко по-рано от там е минал Ян Форман.

Той има различно виждане за сивотата и всекидневието. Обича да го украсява и преобразява. Точно как ще разберем от 5-и до 9-и юни, когато той ще е у нас на "Дома Арт Фест".

Артистът намира разрушените и пропукани места в обществени сгради по цял свят и ги запълва именно с тези пластмасови блокчета. Художникът смята, че в сивото пространство има голям потенциал за израз на личното творчество и набляга на идеята, че всеки може сам да променя и създава собствената си действителност. София ще стане част от глобалната карта с преобразени градове по света от 5-ти юни, когато Ян ще започне трансформацията й, в която всеки желаещ може да се включи.

"На мен не ми харесва да живея в скучни и сиви градове, а на вас?", провокира Ян за старта на "Dispatchwork". Обещанието е, че климатът от севера ще пренареди по нов за София начин експозициите от Дома Нордика, свързвайки отдалечени и нетолкова познати арт пространства с установени и известни.

Самият художник обяснява, че към определението, което влага в "скучен", може да се включат още: "бездушен" и "безразличен". Предизвикателството във всяко от тези три термина клони към идеята да направи живота и заобикалящата ни среда "по-смислена".

"Ако вярваме, че животът трябва да бъде свързан само с работата, без забавления и в допълнение публичната сфера съществува само, за да ни транспортира от работата до дома, мисля че ще изпуснем голяма част от удоволствието на живота. – обяснява Ян и допълва: Не казвам, че не можете да се забавлявате по време на работа или вкъщи, което би ни довело евентуално до по-пълноценен живот. Наблюденията ми подсказват, че доста хора са отегчени от всекидневието си, от неговата монотонност и подобни художествени проекти, които се случват на обществени места имат силата да вдъхновят и да доставят красота. Те помагат на хората да усетят чудото в живота, отвъд консенсуса на сегашната псевдо-постиндустриалната реалност".

За София и градовете

До този момент Ян не е идвал в София и очаква с голямо нетърпение да я види. Това, което знае за нея е от разкази на негови приятели. Убеден е, че ще намери достатъчно подходящи места, за да реализира проекта си. Локациите ще избере спонтанно, като се разходи из улиците и ще се остави да му повлияят местните хора, които срещне.

Убеден е, че всеки град притежава своя сила и традиция, свое културно наследство. Именно това го прави уникален. Това е и причината никога да не се е изкушавал да поиска да преобрази цял един град в друг. "Ако го направя, ще се наложи да пренебрегна историята му. А това е против вижданията ми", категоричен е той.

Убеден е, че дори градът с най-грозна архитектура притежава своя мъдрост и чар, който човек може да почувства. "Разбира се, понякога този чар е скрито под дебел слой мръсотия удоволствие", споделя Форман и уточнява, че именно тези места са най-подходящи за изкуството, което прави.

Що се отнася до града, в който си мечтае да живее – той изглежда като Берлин – с евтини жилища и същевременно вдъхновен от мъдростта и многообразието на културата, но пък да се намира в близост до Средиземно море.

Харесва всякакви сгради – и съвременни и стари. Зависи до голяма степен от състоянието на самите постройки и тяхната архитектура. "Обичам сгради, които са пълни с история и това им позволява да бъдат без възраст. Въпреки това и съвременната, модерна сграда, ако е добре обмислена и целенасочена в нейната структура, ако за нея са използвани качествени материали, може да изглежда добре и вълнуващо",обяснява той.

Често работата му е свързана с държавните институции. Имал е късмета да са щедри към проектите му, но преди всичко разчита на собствените си сили.

За вярата и хората

И понеже вярванията на Ян Форман са свързани с това, че всеки може сам да съгради своята реалност, той сподели, че неговата се крие в избора му да е самостоятелен художник. "Можех да избера да уча нещо различно, да практикувам друга професия. Избрах да живея в Берлин, но можех да последвам примера на много мои колеги, които емигрираха в други райони по света.

Също така избрах да се оженя и да споделя живота си с моята жена. Тези решения, може да са малки, но са важни за моя живот. Те определят всекидневието ни и създават нашия свят. Разбира се, изграждането на света ни зависи от силата на волята, от издръжливостта да се преодоляват срещнатите трудности, особено ако са свързани с идеята да се тръгне по нова пътека и да се скъса със старите навици, дори и традиции. Това може да е правилното решение на всеки, стига да е убеден, че именно това е желанието му.

Oще по темата

И да, животът не е справедлив, при толкова промени, дори най-мотивираният може да се провали. Но това не означава да спрем и да се ограничаваме от вдъхновението и ирационалните решения", убеден е Ян.

Признава, че е егост и иска да не живее във военно време или в диктаторски режим. Също така му се иска семейството и приятелите му, а и техните приятели, ако случайно живеят при такива политически условия, да бъдат освободени.

Професионално се надява пазарът на произведения на изкуството да престане да има толкова силно и знаково значение, което има в днешно време и на негово място да се върне по-прогресивното изкуство, провокиращо духовното мислене и водещо до социални последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

До Едуарт СтърнсИнтересно ти какъв си, че се дистанцираш от българите, използвайки местоимението "вие". С това английско име никого не можеш да заблудиш. Само човек роден и отраснал в България говори така български и плюе толкова нагло по собствената си родина. Най-големият недостатък на България е, че ражда долни предатели като теб в изобилие!

9

Берлин

преди 8 години

Очаквам още тези дни да я преобрази.

8

Едуарт Стърнс

преди 8 години

До Анонимен 6Ааа много бързаш. Чакай първо българите да си върнат златодобива, да спрат да си внасят доматите, а да ги произвеждат, и да не мислят с телевизора. После чак ще мислите за сградите! За момента възможностите ви са да не можете да усвоите дори пари дадени ви на тепсия от ЕС! Пак, че намирате снега през зимата да го изринете от пътя.

fallback