Снимка: архив, Булфото
fallback

Министерството на културата ще получи допълнителни 3 млн. лева за доизграждането на т. нар. български Лувър - Националният музеен комплекс, който от 2012 г. се строи в сгради на ведомството в центъра на София.

Средствата ще отидат за покриване на разходите за допълнителни строително-монтажни работи, които не са предвидени в първоначалния проект, става ясно от проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Допълнителните работи са се наложили заради промяна в одобрения инвестиционен проект. „Без извършването на допълнителните строително-монтажни работи сградата не може да бъде въведена в експлоатация“, пояснява се в съобщението.

 В централния бюджет за 2014 г. са предвидени 3 млн. лева за възлагане на допълнителни строително-монтажни работи по преустройството на „Национален музеен комплекс – крила Изток и Север“.

Проектът за "българския Лувър" струва около 28 млн. лева, като се финансира с европейски пари.

В средата на миналата година културният министър Петър Стоянович разкритикува проекта и обяви, че са открити редица нарушения, заради които вероятно откриването на сградата ще се забави. Плановете на правителството на Бойко Борисов бяха музейният комплекс да бъде открит през лятото на 2014 г.

Според Стоянович няма да стигнат и предвидените средства за строителството на музея, което обаче беше отречено от предшественика му Вежди Рашидов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Я пак?

преди 10 години

Я пак си помислете! Лувъра ли ги гълта или някой червен тарикатин? Щото имам едни съмнения...

12

ябълката

преди 10 години

той един лувър...

11

Анонимен

преди 10 години

България има нужда от това,за самочувствие на най-древната държава и народ в Европа

fallback