Снимка: Нощ на музеите и галериите

Пълното реставриране на Малката базилика ще даде началото на деветото издание на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив".  Паметникът може да разгледаме в двата дни на събитието на 20 и 21 септември.

Адресът е булевард „Мария Луиза” до блок 23. Началото е в първия ден от 18.30 часа. Тогава за първи път ще имаме шанса да видим възстановената „Малка базилика” - раннохристиянска култова сграда от края на IV век, открита при разкопки през 1988 г., като част от програмата „Град и публични пространства” в „Нощта“ и ще бъде отворена за посетители до 01.00 часа на 21 септември.

Трикорабната постройка свидетелства за ранното християнство в българските земи и за изключителното майсторство при създаване на подови мозайки в Късноантичния Филипопол. От 1995 г. Малката базилика има статут на Паметник на културата от национално значение. 

През 2010 г. започна нейната цялостна реставрация и социализация. Първоначално като част от програмата на „Нощта” посетителите ще могат да видят изключително добре запазените многоцветни мозайки, разположени на повече от 110 квадратни метра, както и единствения открит у нас баптистерий с кръстовиден мраморен басейн.

Сред ценните исторически качества на Малката базилика са и запазените основи на стени и колонади. След цялостната реставрация е изградено защитно покритие, снабдено със съвременни системи за климатизация и осветление, които гарантират поддържане и опазване на паметника в състояние, каквото статутът му изисква.

Околното пространство е превърнато в малък градски парк, който интегрира части от източната крепостна стена с кула на античния Филипопол, на част от антична улица и на двор на частна къща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase