Снимка: Sofia Design Week

Разнообразната програма на Sofia Design week Kids 2013 включва три изложби с вход свободен, създадени специално за деца, и повече от 20 работилници, в които малките ще могат да развихрят въображението си в различните сфери на дизайна – оцветяване на стени, моден дизайн на кукли, шапки, чанти, изработване на магнити и свещи, пресъздаване на любим герой и какво ли още не.

Записването за работилниците продължава, а децата и техните родители ще могат активно да се включат и в изложбите от програмата, защото „пипането” е разрешено.

Първата изложба може да се види от 18 до 30 юни, в часовете от 13.00 до 23.00 часа в Културен център, на ул. Шандор Петьофи 55. Там ще има селекция от илюстрации на детски книжки, нарисувани от най-прочутите илюстратори в цял свят (някои от участниците – Anorak Magazine (ОК), Jeremy Holmes (САЩ), Sergio Mora (Испания), JooHee Yoon (САЩ), Laurent Moreau (Франция), Fideli Sundqvist (Швеция), Klaas Verplancke (Белгия).

Самите книги ще присъстват също, в цялото си разнообразие от форми, цветове и езици. Децата от всички възрасти (включително и тези, които са позабравили да бъдат деца), ще могат да пипнат, разгледат и, естествено, да почетат, а специално за целта ще има обособена читалня. В рамките на изложбата ще се проведе и четене на приказки на различни езици.

"Стая за игра" ще отвори врати от 12.00 до 23.00 часа от 20 до 30 юни в Био кафето на ул. Лавеле 19. Това е изложба на кукли и играчки, пристигнали от Европа, Америка, Азия, Русия и разбира се България. Събрани специално за да бъдат видяни от гостите на детския SDeW. Малката тайна, която ви издаваме сега е, че с някои от тях, децата (а защо не и техните родители), ще могат да играят. Тудумтумтуф машина, котето Федор, Шуша, Обувки за танци, Памучен монстър и много други събрани в "Стая за игра".

Третата експозиция е кръстена "Оцвети ме". Тя ще е отворена за всички от 10.00 до 20.00 часа в Мол Сердика, като дните са между 21 и 30 юни. Животни, градове, същества, превозни средства, облаци и пеперуди, нови черно-бели светове ще бъдат нарисувани от 6 илюстратори (Ясен Згуровски, Дмитрий Ягодин, Лилия Барденова, Евгения Николова, Сияна Захариева, Ася Колева) по стени и по пода, готови да бъдат оцветени с големи и малки четки, този път е позволено да се омацате, да се потъркаляте и да оцветявате всичко наред в наистина голям мащаб (без бои, само маркери), разказват органицаторите.

А ето ги и работилниците. Първата "Фотобакинка ще се проведе на 22 юни от 11.00 до 17.00 часа в Национална художествена академия. Оригинални кукерски маски, преработени от Артелие и Nika's Cookbook с осъвременен изглед, ще бъдат организирани в закачлива фото кабинка. Ще можете да се снимате с маските или пък да си моделирате собствен кукерски изглед, събирайки типичните кукерски атрибути като рога, коса, камбанки и др.

"Магазина на Джуман" може да се посети от 21 до 30 юни, в часовете 14.00 до 19.00 часа в Dushman на Хан Крум 36A. Всеки, който има желание, може да заповяда в магазина и да си направи сам тениска, торбичка, плакат. Ще се изпробват някои прости и забавни техники за отпечатване на единични бройки тениски. На разположение ще има шаблони, печати и готови форми, които ще могат да се комбинират.

(Пре)създай своя приказен герой е мотото на десет различни детски работилници, в които децата ще създават своите любими герои с различни средства и изкуства – музика, анимация, моден дизайн, пластилин, грънчарство. В "Лампи и картон" ще се изработват осветителни тела (нощни лампи, аплици, абажури) от картон, хартия и помощни материали (метални и дървени щипки, прежди и други). На разположение са различни материали, основно картон и няколко вида хартии, както и помощни материали и инструменти. Предварително са подготвени и заготовки за няколко модела осветителни тела.  Това може да стане на 26 юни от 18.30 до 20.00 часа, в Къщата на ул. Манастирска 2 Б.

Моден дизайн на кукли може да видим на 29 юни от 16.00 до 18.00 часа в Кабинка на ул.Ивац Войвода 9.  Почти всяко малко момиче мечтае някой ден да бъде като онази красива госпожа от филма с шапките и разказва вечер на своята кукла за бъдещите си планове. И обещава тя да бъде първата приятелка, за която ще направи красива рокля. Може би моментът е дошъл – заедно с момичетата от LaLU&GER децата ще имат възможността да дадат живот и душа на куклите, да ги облекат като истински дизайнери.

"Правим Блум" е в Музей САМСИ, на бул. Черни връх 2. на 29 юни от 11.00 до 15.00 часа. В работилницата децата ще могат да направят колаж или рисунка, напътствани от студенти по изобразителни изкуства. Завършените произведения ще бъдат репродуцирани в голям формат и ще бъдат продадени, а приходите ще бъдат използвани за закупуване на материали за часовете по арт терапия към дневни центрове за деца със специални нужди.

На "Вкусният театър" може да се насладим в галерия "Плюс това" на ул. Марин Дринов 30 от 29 до 30 юни, от 11.00 до 13.00 часа.Ателие за изработка на кукли и музикални инструменти от зеленчуци и плодове. Музиката е храна за душата. А тялото горкото? И то иска своите симфонии от вкусове, увертюри от аромати, фуги от цветове. „Изсвирете ми една салата!” „Веднага!”, отговарят музикантите от Вкусния оркестър и отзивчиво се оставят да бъдат изхрупани. Всичко е за радост и красота.

от 29 юни до 30 юни, от 11.00 до 14.00 часа във Вълшебната къща на Ема - Ателие по изящни и приложни изкуства за деца в Разсадника, ще се проведе работилницата "Нарисувай ми чанта". Целта й е да запознае децата с това, какво се крие зад думите балкански дизайн, и защо той има специфичен характер. Те ще има възможност да създадат проект за дизайн на чанта, като използват акрилни бои – слънце, цветя, дървета, птици, вълшебни герои. Малките творци ще представят своята идея за балкански дизайн така, както го вижда те: необикновено, вълшебно, различно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase