Снимка: Reuters

Общ преглед
Художник на графити, подвизаващ се с името Паша 183 (Р183), известен като „Руският Банкси“, е починал мистериозно, предадоха РИА "Новости" и Асошиейтед прес .Те се позоваха на писмо на продуцентската компания "Театралное дело", за която художникът създава декорите за рок мюзикъла TODD.

Обстоятелствата около смъртта на уличния художник са неизвестни, както впрочем са оскъдни данните и за живота му. Смъртта му е настъпила на 1 срещу 2 април, като според едни източници художникът се е обесил, а според други - отровил. За фаталния му край в началото бе съобщено само в социалните мрежи.

Истинското му име е Павел Александрович Пухов, роден през 1983 г. Знае се, че е завършил специалността "Комуникационен дизайн". Рисува графити през последните 15 години. Павел е скривал своето лице, докато е творил. Черпил е вдъхновение от музиката на Егор Летов и Константин Кинчев. Произведенията си Паша 183 създава в промишлени обекти, изоставени сгради, метрото, мостове, огради и дворове на училища. Работи предимно в Москва, но също в Санкт Петербург, Екатеринбург и Париж. Участва във фестивали в Русия, САЩ и Европа. През 2013 г. прави оформлението на рокмюзикъла TODD.

Паша 183 е създал десетки графити и улични инсталации. Много негови творби са унищожени, други са изчезнали и са запазени само снимки. Сред най-известните му произведения са "Истина за истината" от 19 август 2011 година. Творбата е създадена по повод годишнината на пуча в една от станциите на метрото в Москва. Друга известна инсталация "Очила" представлява гигантски рамки на очила, нарисувани на снега около стълб на уличен фенер. Сред оцелелите са бетонни плочи, изрисувани като шоколадчета "Альонка". С тази творба той показва комерсиализацията на изкуството.

Става известен и в Европа, след като в началото на миналата година се появяват серия от публикации в британската преса за неговите творби. Тогава именно младият художник получава и прозвището „Руският Банкси“.
Самият автор не харесва идеята за новото си име, изтъквайки своята независимост в творческите си позиции.

В едно интервю Паша 183 обяснява: „За да може един творец да влияе на обществото, е необходимо да узнае всичко за него. Той е длъжен да е психолог, социолог, теоретик и философ. Съвременният художник трябва да притежава такава самодисциплина, че да побира всички тези знания в себе си...“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар