Снимка: Галерия "Сезони"

Общ преглед
В самостоятелна изложба са подредени „Емоции“-те на Йорданка Радева (1944 - 2011). Картините й може да видим от 12 февруари в галерия „Сезони“.

С подредбата им можем да си припомним нейното майсторство на нежни, деликатни и ефирни пейзажи и композиции с фигури, характеризащи се с финес и без излишни щрихи.

Това се разпознава и в живописните й творби отново показващи финият и нежен колорит на художничката, отбелязват от галерията. Тя улавя красотата, романтиката и есенцията на човешкият дух във вдъхновяващо чувствените си произведения.

Радева е родена в град Пловдив. През 1968 г. завършва Художествената академия в София, специалност Графика, при проф. Евтим Томов. До 1994 г. работи като моден дизайнер, изявява се и като живописец. Живее и твори в София, има девет самостоятелни изложби и редица участия на графични биеналета в България – Варна, Германия - Интерграфика Берлин, Унгария, Италия, както и в българо-японския проект “Изток–Запад”.

Тя е носител на награда за цялостен принос в секция “Графика и илюстрация”,СБХ на годишната изложба "Графика малък формат" през 2009г.

Нейни творби са притежание на много галерии в България, на държавни и частни колекции в Канада,Австралия, Бразилия, Германия, Русия, Япония, ЮАР (Фестивал на българската култура), Франция и Белгия(сградата на Европейската комисия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар