Картината "David with the Head of Goliath" на Караваджо на изложба в Рим - Снимка: Reuters

Електронна книга, озаглавена "Младият Караваджо - сто новооткрити негови непознати творби", беше изтеглена от сайта за електронна търговия Amazon броени дни след като се появи там и породи противоречиви коментари, съобщава в. "Дейли телеграф".

Новото пищно издание има 1000 снимки на творби на Караваджо, за които се твърди, че 100 от тях са напълно неизвестни.

Маурицио Бернардели Куруи Адриана Конкони Федриголи са авторите на книгата. Те обявиха, че са открили 100-те неизвестни досега творби на Караваджо, докато са изследвали архивите на замъка Сфорцеско в Милано. Там се натъкнали на колекцията от ателието на Симоне Петерцано, милански творец, прикогото е учил Караваджо, когато е бил тийнейджър в периода 1584 г. - 1588 г предаде БТА.

Твърденията на двамата учени, обаче бяха напълно оспорени от техни колеги. Кураторите на архивите в замъка Сфорцески заявиха, че дори не са знаели, че двамата изследователи са преравяли колекцията от ателието на Петерцано. Те смятат, че двамата изследователи само са проучили снимкови репродукции на творбите от архивите, а не оригиналите, така че техните твърдения не могат да се смятат за меродавни.

Според други експерти двамата изследователи е трябвало да потърсят втора експертна оценка, преди да започнат да разказват, че са намерили безценни нови творби на Караваджо.

След цялата тази полемика, книгата бе спряна на 9 юли от сайта за електронна търговия. На мястото, на което преди се виждаше корицата на книгата, днес има само бяло петно, а заглавието на творбата е зачеркнато.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase