На 21 юни в галерия Credo Bonum ще бъде представена общата изложба с куратор Светла Петкова – Recycle.

Авторите, участващи в нея са Георги Великов, Димитър Митев, Евгений Григоров, Иван Ушев, Маргарит Гьорчев, Митьо Митев, Николай Симеонов, Павлин Йорданов и Стелиян Стелиянов

Изложбата цели да насочи вниманието към две теми – към дърворезбата като част от съвременната художествена действителност и към темата за екологията и рециклирането.

Изборът на тези две посоки, макар и на пръв поглед несъвместими, всъщност е свързан с идеята за обновлението - на артистични идеи, начин на мислене, отношение към традиционната за страната ни дърворезба, както и с вторичното използване на дървото като суровина и артистичен материал.

Актуалното развитие на дърворезбата е поставено пред множество въпроси, а модерният свят носи със себе си нуждата от нови форми и провокации.

Изложбата Recycle поставя и се опитва да намери отговори на въпроси, като например доколко се продължава традицията; има ли приемственост между поколенията; как резбата успява да съвмести ролята на занаят и все по-честата връзка със скулптурата; актуализират ли се темите и подходът към формоизграждането; какви са перспективите пред нея...

Проектът Recycle обединява гледните точки на девет автора, повечето завършили Националната художествена академия, специалност „Резба”, в периода 2000-2008.

За изложбата всеки от тях е създал нова творба, с цел да се потърсят нови посоки в развитието на резбата, но и като провокация към собствените творчески търсения в пластическа, пространствена и композиционна посока.

Не е пропуснато и вниманието към екологични, философски и психологически теми, чрез вторичното използване на дървени палети (Димитър Митев), стари греди (Евгений Григоров), отпадъчен дървен талаш (Маргарит Гьорчев), отпадъчна/ дефектна дървесина (Иван Ушев), дънер с коренища (Георги Великов)...

Recycle продължава до 31 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase