Снимка: Галерия Сариев
fallback

Между 12 и 15 май пловдивската галерия Сариев ще бъде част от панаира на съвременно изкуство VIENNAFAIR, включващ 125 галерии от Източна, Централна и Западна Европа, Мексико и Обединените Арабски Емирства.

В рамките на международното изложение под тепетата ще бъде представен Правдолюб Иванов - един от най-известните и наложили се автори в съвременното българско изкуство.

За него кураторът и критик Яра Бубнова отбелязва: „Герои на инсталациите, обектите, рисунките и фотографиите на Правдолюб Иванов са най-често съвсем обикновени предмети, с които сме всекидневно заедно, или типични ситуации, в които всеки е способен да се разпознае.

Интересът на художника към лесно достъпни и нетипични за традиционното изкуство материали или намерени обекти, се дължи както на реакция спрямо консервативното обучение, така и на внимателното му любопитство спрямо обкръжаващия ни свят, в който произведеното от човека може да притежава не само потребителски функции“.

Авторът внимателно се взира в скрития живот на вещите, в опита си да ги оползотвори чрез пренареждане и изваждане от обичайния им контекст в чужди за тях обстоятелства.

И именно в комбинацията между двете се ражда неподражаемият му стил в изкуството.

Oще по темата

Правдолюб Иванов e роден през 1964 в Пловдив. Живее и работи в София. Завършил е Национална Художествена Академия, София, България, където днес е преподавател.

От 1995 година е член-основател на Институт за Съвременно Изкуство – София.

Правдолюб Иванов има сериозно участие на международната арт-сцена. През 2007 година заедно с Иван Мудов и Стефан Николаев представят България в кураторския проект на Весела Ножарова „Място, на което не си бил преди” на 52-то Венецианско биенале.

Участник е в 4-то Истанбулско биенале през 1995; в 14-то биенале Сидни, Австралия през 2004; в 4-то Берлинско биенале през 2006 година.

Паралелно със самостоятелното представяне от Галерия Сариев на VIENNAFAIR 2011, Правдолюб Иванов ще вземе участие в основния съпътстващ проект на панаира – Curated by, в чиито рамки ще бъде представен в галериите Кринцингер (куратор Рене Блок) и Галерия Дана Чаркази (куратор Яра Бубнова).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

в

преди 13 години

Майката на Правдолюб казва на един художник при който се подготвяше за Художественнета гимназия,"нека да се готви, че ако не го приемат в анг.гимназия,музикалното училище,поне художник да стане" големи думи ,много впечатляващиПраво на това момче,тогава го приеха първи в Худ.гимназия,има талант,я с какви щуротии се представя .

fallback