До 5 март в изложбена зала „Райко Алексиев” ще бъде експозицията на Валентин Старчев.

Творбите в нея се отличават със силен контраст между черно и бяло. Тази философия на крайностите е въплътена в дванадесет бели гипсови творби, създадени в последните години.

Изложбата не е ретроспективна, няма конкретно заглавие и не е подведена под обща тема.

Вместо това се стреми да даде оригинален пластичен възглед върху настоящето, човека и взаимоотношенията в съвременното общество.

Експозицията е авторският отговор на Валентин Старчев на въпросите за социалните отношения, за изолацията, за ролята на жената в обществото и за нейния интимен свят.

Препратките към античните герои и библейските притчи са част от образите, преминали и развили се във времето до съвременни символи, феномени и сходства.

Професор Валентин Старчев е роден 1935 година в Стара Загора.

Завършва Художествената Академия през 1959 година, специалност "Скулптура" при професор Марко Марков. От 1964 г. е преподавател в катедра „Архитектура” в УАСГ (ВИАС).

Работи в областта на монументалната и кавалентна скулптура, малката пластика, медалиерното изкуство, монетите и др. Има множество монументални творби, сред които паметникът "1300 години България" пред НДК.

Негови скулптурни творби се намират в различни краища на света – от Япония, през Белгия, Германия, Франция, Индия – в частни и други колекции. Работите му са дарявани на Папа Йоан Павел ІІ, Кралят на Испания - Хуан Карлос, Херберт фон Караян и др.

Самостоятелни изложби има в България, Австрия, Дания, Франция, Япония, Латвия. Колективните му изложби са в Индия, Италия, Чехия, Полша, Русия, Сирия, Австрия, Холандия и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase