Дворецът на Дракула. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Влад Цепеш, средновековният румънски владетел, вдъхновил образа на прочутия вампир граф Дракула, не е бил жаден за кръв тиранин, а просто погрешно разбрана жертва на западноевропейска пропаганда.

Това е темата на току-що открита в Букурещ изложба, пише в. "Дейли Телеграф".

Експозицията е опит да бъде реабилитиран Влад Цепеш, известен още като Влад Дракула или Влад Набивача на колове, който е бил владетел на Влашко през XV век.

"Влад Дракула безспорно е бил жесток, но не повече от другите владетели по негово време", казва Маргот Раух, австрийският куратор на изложбата, озаглавена "Дракула – Войвода и Вампир".    

Влад е роден в Сигишоара, Трансилвания, през 1431 г. Между 1456 и 1462 г. е управител на Влашко. Репутацията му е на жесток владетел, избил хиляди свои политически опоненти, обикновени престъпници и пленени турски войници, набивайки ги на кол.

Смята се, че убитите от него хора са 50 000.

Въпреки доказателства, по думите на Маргот Райх той е бил "жертва на лоша пропаганда". Според нея историческите изследвания, представени в изложбата, показват, че целта на легендите за Влад Дракула е била Източна Европа да бъде представена като "примитивна земя и дори като извор на зло". 

Изложбата включва портрети на Влад от музеите Кунстисторише във Виена и Шлос Амрас в Инсбрук, както и ръкописи, описващи владетеля като кръвожаден маниак.

Гравюра от 1500 г. например го изобразява как се храни под погледа на дузина набучени на кол мъже.

Много румънци обаче възприемат Влад като герой, защото се е борил срещу отоманските нашественици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

наблюдател

преди 13 години

в сравнение с палача на НКВД василий блохин е пионерче оня собствено ръчно е избил толкова рекорда му е 300 разстрела за 10 часа и немога да разбера що сички престъпници и нацистите даже лоши пак комунистическите убави,колкото до цепеш съмнява ме да е бил толко зъл просто се е побъркал гледайки наказанията през прозореца си бил е 15 годишен и заложник в османската империя пред стаята му са екзекутирали осъдени и секви други, а дали ако имахме един цепещ вместо щищман немаше да е по добре

3

444

преди 13 години

Влад Цепеш е бил невероятно откачен садист, дори и за онова време. Легендата се заражда не случайно. Това "реабилитиране" е с цел реклама и пропаганда на румънския туризъм в кризата!

2

vlady

преди 13 години

Реално Влад е бил доста добър владетел особено за времето си - укрепва и развива държавата си, бори се успешно с турците и протурските аристократи-сепаратисти както и с разбойниците. Също така има строг ред в държавата му и сериозен икономически растеж. Неслучайно румънците казват "Къде си Цепеш, господарю?"

fallback