Снимка: БГНЕС

В тези несигурни времена авиоиндустрията се надява на ново приложение, което ще помогне за възобновяването на туризма. Чрез него пътниците ще могат да съхраняват и управляват своите сертификати за тестове и ваксини за COVID-19.

IATA Travel Pass се разработва от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), глобалната търговска асоциация, в която членуват 290 авиокомпании. То трябва да стартира следващия месец.

IATA се надява, че безплатното мобилно приложение ще бъде ключът към повторното отваряне на границите и приканването на света да лети отново - без необходимост от карантина.

Според създателите му, приложението е "глобално и стандартизирано решение за валидиране и удостоверяване на всички държавни разпоредби относно изискванията за пътуване на пътници в условията на COVID-19".

Приложението Travel Pass работи по четири начина.

Първо - то има глобален регистър на здравните изисквания, така че пътниците да могат да проверят каква документация е необходима, за да посетят желаните дестинации.

След това пътуващите могат да проверят глобалния регистър на центровете за тестване и ваксинация, за да могат да запазят часове преди да заминат.

След това оторизирани лаборатории и тестови центрове могат безопасно да споделят сертификати за тест и ваксинация с пътниците чрез приложението.

И накрая, пътниците могат да управляват своята цифрова самоличност за безконтактно пътуване: създаване на цифрова версия на паспорта на телефона си, получаване и споделяне на сертификати за тестване или ваксинация срещу коронавируса, както и управление на друга документация за пътуване.

"За да отворят отново границите без карантина, правителствата трябва да бъдат уверени, че те смекчават
рискът от внос на COVID-19. Тестването или доказването за имунизация е решението", пише IATA на своя уебсайт, "Каквито и да са плановете на правителствата, ще бъдем готови да им помогнем с IATA Travel Pass", заяви наскоро изпълнителният директор на IATA Александър де Джуниак в своя блог.

Тази нова цифрова платформа представлява модернизация на съществуващата система от хартиени тестове и сертификати за ваксини. В момента се занимава само със сертифициране на документи в сферата на COVID-19, но има потенциал да бъде разширен в бъдеще според нуждите.

"Правителствата решават изискванията за пътуване; авиокомпаниите и пътниците трябва да се съобразяват с тях", казва IATA на уебсайта си, подчертавайки, че самата асоциация не задължава пътниците да имат ваксина срещу COVID-19, за да пътуват.

IATA Travel Pass ще бъде безплатен за изтегляне и използване от пътниците, а стартирането на iOS и android е планирано за края на март.

На този етап Singapore Airlines ще бъде партньор за пускането на първия пълен тест, който ще бъде последван от тест на International Airlines Group (IAG) и изпитания с около 20 авиокомпании, включително Qatar Airways, Emirates, Etihad Airways, Copa Airlines и RwandAir.

IATA Travel Pass не е единственото решение в разработка. Има множество пропуски за пътуване, подготвени за влизане на пазара.

Проектираният в облак CommonPass на неправителствената организация Commons Project Foundation вече се използва по ограничен начин от авиокомпаниите, докато гигантът IBM има световен екип, който работи върху Digital Health Pass от девет месеца

IATA Travel Pass се изгражда с помощта на четири оперативно съвместими модула с отворен код, които могат да се използват заедно като цялостно решение или в комбинация с решения, създадени от други доставчици.

"Искаме да бъде възможно най-гъвкав", казват от IATA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase