Снимка: Bulgaria ON AIR

Младите в България, или така нареченото поколение Z, на последните няколко избори не гласува или отива до урните и отбелязва "Не подкрепям никого".

"Не е тайна за никого, че има апатия сред младите в България. Има и млади хора, които се интересуват от политика и средата, в която живеят. Ако се сумират последните няколко избори, има голяма избирателна активност сред младите. Това все пак показва някакъв интерес. Интересът към своята среда се култивира и вкъщи, и в училище, а в нашата страна имаме пропуски", каза студентът по "Публична администрация" Калина Петрова в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

"Все още сърцето е това, което е първоначалният избор на човек - емоционално взима това решение. Много са малко тези, които влагат разум, които предварително се запознават с програми и наистина гласуват за личност, която вярват, че може да промени нещо, а по-скоро са емоционални", посочи студентът по "Политология" Ивалена Томова.

Според студента по "Журналистика" Александър Ботйов, младите се насочват към определена личност, защото им харесва как говори, за разлика от по-възрастните, които гласуват според политическа идентичност.

"Не можем да определим възраст, в която ни става интересна политиката, защото политиката е във всичко. Хората, които остават в България след 30-годишна възраст, са електоратът, който очевидно са направили своя избор да останат в държавата България. Интересно е къде беше силната кампания през тези избори, защото не видях такава. Партиите бяха решили да раздават найлонови торбички и да подаряват книги, но не е много разумно, защото младите се интересуват от добра среда на образование и приходи. Няма кой да каже на младите колко голяма тежест има техният глас", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase