Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Масов проблем с машинния вот в Хасково. В над 20 секции устройствата дефектират - пускат празни бюлетини, смачкани разписки или въобще не отпечатват такива. Проблемът е с хартията, обясниха от РИК-Хасково.

В три секции вече е преустановено изцяло машинното гласуване и се минава само на хартия. Това са секция 79 в Хасково и 26 и 23 в Димитровград. Очаква се след преценка на техници и на други места да се преустанови машинния вот. На хората, при които машините са дали проблем, им е позволено да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина, увериха от избирателната комисия, съобщава БНР.

Сюжетът с масовата смяна на членове в секционните избирателни комисии беше най-напрегнат часове преди вота в Хасково и Благоевград. Стигна се дотам ЦИК да изпрати указания да не се правят подмени в последния момент.

Ембаргото, което от РИК в Хасково първи наложиха на това да се сложи край на немотивираните смени на членове в секционните комисии, даде резултат. Тази сутрин само три секции започнаха работа с намален състав заради неявили се членове, но в момента се търсят заместници на тяхно място, така че към момента е спокойна ситуацията по отношение смени на членовете на секционни комисии, въпреки че вчера отново представители на основно две политически партии са правили многократни опити да подменят голяма част от съставите, но не им е позволено. Разрешено е само на хора, които са заявили, че в последния момент са влезли в болница.

Интересен казус от община Стамболово. Рано тази сутрин в 7:00 часа не в една, а в цели две секции се оказа, че е в съставите на секционните избирателни комисии има общински съветници. Това е неправомерно от закона, тъй те са политически лица, които биха повлияли на чистотата на вота и биха следили и контролирали изборния процес. Те са заменени към момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase