Снимка: Bulgaria ON AIR

Един от приоритетите на новите управляващи ще бъде въвеждането на еврото, но темата не беше сред приоритетите в предизборната кампания.

"В началото на следващата година би трябвало да поискаме извънреден конвергентен доклад и така пътят пред нас да се открие към Еврозоната", коментира икономистът д-р Юлиан Войнов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

Според финансовия анализатор Преслав Райков с оглед на макроикономическите показатели имаме всички предпоставки за влизане в Еврозоната. Инфлацията в момента също е в рамки.

"Този цикъл на поредни избори води до неразумно и безразборно харчене. Забави ни с поне пет години. Можеше много по-отдавна да сме вече фиктивно в Еврозоната", добави Райков.

Д-р Войнов посочи, че не се е чула нито една политическа програма в публичното пространство и не е ясно какво защитават политиците по отношение на бюджетната дисциплина, финансовото развитие и инвестициите.

"Каквито и да са резултатите от настоящите избори, и да имаме редовно правителство и да продължим със служебните, няма да се излезе от този коловоз", смята д-р Войнов.

Райков подчерта, че на служебните правителства трябва да им се забрани да правят нещо повече от лимитите им.

"Прави се безразборно увеличаване на разходната част, което не е присъщо за едно служебно правителство", отбеляза той.

Д-р Войнов заяви, че държава, която няма ясна стратегия и план за бъдещето си, няма да постигне сериозни резултати. Според него България се задоволява с ниски степени на растеж и инвестиции.

Райков е на мнение, че до средата на 2025 г. няма да успеем да влезем в Еврозоната. Според него 2026 г. е по-резонният вариант.

На въпрос защо е важно да гласуваме, д-р Войнов отговори, че това е важна гражданска позиция и България има изключителна нужда от стабилно редовно правителство. Той уточни, че спиралата от непрекъснати избори е не само политически, но и икономически проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase