Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Повече от 1000 машини за гласуване вече са преминали през извадкова проверка, а от МВР отчитат проведени над 200 специализирани операции срещу нарушение на изборните закони.

В предаването “България сутрин” председателят на ОИК-София Полина Витанова съобщи, че обученията все още текат. Витанова сподели, че за момент интерес има, но може би се дължи на факта, че се заплаща.

"За съжаление, нищо не се променя и заявленията за отказване са все толкова. Но има и хора, с които се познаваме от години и не се отказват", коментира председателят на ОИК.

Витанова добави, че в момента най-много се набляга на казусите, които често затрудняват членовете на СИК по време на гласуване и отчитане на гласовете.

"Обясняваме, че сборът на преференциите трябва да е равен на числото, което те са вписали по разпределение на кандидатски листи в предходната точка. Но все още имат затруднения. Това е нещото, което най-много ги бави в отчитане на резултата. Те бързат. Отчитането отделно на хартия от машина реално е два пъти въвеждане на гласове", обясни Витанова пред Bulgaria ON AIR.

Парите са основен фактор

"Финансовият стимул е водещ във всяка една работа. Имаха грешки при пренасянето в протокола, такива хора не получиха възнаграждение. Имаше сборни грешки, но в крайна сметка резултатът, който бяха отчели, е правилен. Сега възнагражденията са същите като на предходните избори", посочи още Витанова.

Призивът към избирателите е да изчакват и тогава да вземат бюлетината от машината, отбеляза тя.

Гледайте видео с целия разговор

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 4 часа

не сички ставаме за престъпници като тиквата от сик !

fallback