Снимка: БГНЕС

Подготвят се и продължават да се подготвят машините за гласуване на предстоящия предсрочен парламентарен вот в неделя. В петък са изпратени машините, с които ще се гласува извън страната - 157 броя, като първите 53 са тръгнали още в петък, останалите в събота и неделя спрямо графика от МВнР. От понеделник започна инсталирането на машините за страната. Това заяви за БНТ  заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Още по темата

"В петък, към 13:00-14:00 часа, след като ЦИК даде разрешение машините да напуснат склада и да започнат да се транспортират към най-отдалечените места в страната. В София традиционно в събота сутрин тръгват машините, за да бъдат разположени в секционните избирателни комисии", добави Матева.

"След промените в Изборния кодекс и се въведе изискване печатницата на БНБ да доставя хартията и да поставя специализирана защита и оттогава хартията за бюлетините е такава, каквато се изисква от производителя, направени са анали и изследвания и тя отговаря на изискванията. Специална нова хартия и специална нова защита е направена на хартията за тези избори. Тя се различава от хартията от предходни избори. Така, че дори и да останала неунищожена хартия някъде, няма проблеми, защото защитата е различна и начина, по който е маркирана тази хартия е различна. Ще се доставят на СИК-овете отделно ролките с хартия, които са необходими за гласуването с машини, и те се доставят заедно с бюлетините и с изборните книжа и материали и не може да стане объркване, защото хартията е различна", каза Матева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase