Снимка: Bulgaria ON AIR

Възможно е да има коалиционно управление, което се нуждае не само от трима, а от четирима. Възможно е първата и втората политическа сила да се договорят да управляват, но да разчитат на подкрепата на още две партии в парламента. Борисов много открито и агресивно ухажва очакваната за втора политическа сила ПП-ДБ. ПП-ДБ дават противоречиви сигнали. Казват, че ако Борисов се разкачи с Пеевски, биха управлявали, но същевременно ГЕРБ да припознае програмните управления на ПП-ДБ", коментира политологът Иво Инджов в предаването "България сутрин".

Според него е възможно правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ с подкрепа на други формации.

"Неяснотата и несигурността в политическите партии в прогнозируемите резултати води след себе си до невъзможност да поискат властта, защото основната функция на политическите партии е да се стремят към властта", каза политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че най-стабилната формула за управление е малцинството.
Изборите демобилизират избирателите

"Ако този път се формира редовно правителство, то няма да мине без коалиционно споразумение. И ПП-ДБ узрява за такъв тип договорка. Правителство на малцинството подкрепено в парламента - да, това е реалистичен вариант. Догодина вероятността да има осми поредни избори никак не е отпаднала. Доста вяла е кампанията, като че ли се пазят сили за следващо състезание", добави Инджов.

Той отбеляза, че БСП се е сринала "до една незначителна политическа сила", а ДПС се е разцепила.

"Дори твърдите ядра на партиите вече започват да се свиват, защото политиците и звездите втърдяват реториката си от предходни кампании, вместо да предложат нещо ново. ПП-ДБ се надяват, че ще си върнат поне 100 000 от загубените гласове", посочи Инджов.

Проф. Стоянов подчерта, че лидерите на основните политически партии нямат желание за дебати.

"Изборите са най-демократичния начин за изход от политическата криза. От друга страна тези избори демобилизират избирателите", обясни Инджов.

Целият разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase