Снимка: БГНЕС
fallback

"За добро или за лошо изборите катализираха процеси в ДПС, които със сигурност ще оставят партията в много по-лошо състояние отколкото сме свикнали да я виждаме”, каза политологът Христо Панчугов пред БНР.

"Очевидно заради този катализатор съдът ще се принуди много по-рано, иначе вероятно би отнело много повече време, да се произнесе по това дали решението за изключване на Делян Пеевски е легитимно спрямо устава на партията и в крайна сметка кой представлява истински ДПС. Дали това ще се случи навреме, за да видим регистрация на партията ДПС на тези избори, към този момент като че ли няма достатъчно данни, за да можем да кажем".

Панчугов е на мнение, че драмите в ДПС няма да приключат нито с решението на ВАС, нито с решението на ЦИК. В крайна сметка ще видим една процедурна схватка между двамата представляващи към този момент, прогнозира той.за Доган е важно да покаже, че може да се справи със ситуацията и да запази ДПС като име и марка.

За ДПС -Пеевски експертът каза, че “това е доста по-наложително, тъй като без името ДПС в оставащия месец много силно бих се изненадал, че която и да е коалиция с какъвто и да е финансов и организационен ресурс около Делян Пеевски би могла да получи политическо представителство, което да е смислено, да има влияние и да успее да съхрани лидера си Пеевски, която е финалната цел. Отсрещната страна е в доста по-лесна ситуация – тя няма толкова нужда от етикета ДПС, има нужда от плакат, на който има лика на Доган".

Политологът припомни, че проблемите в партията са запознали още преди 10 години. Според него най-важният въпрос е да се стигне до причините за конфликта, който в момента наблюдаваме. Той не смята, че те са политически или свързани с въпроси на представителството, а корпоративни. Ние наблюдаваме разделянето на едни корпоративни активи, обясни политологът.

За БСП и изключването на Нинова

Според Панчугов ЦИК няма основания да приеме регистрацията на партията с пълномощно, което е издадено от човек, който не представлява партията.

Дали ще успее новият председател на БСП да регистрира коалиция с участието на БСП вътре – предстои да видим, каза той и предположи, че ще успее. "Много изненади ни се струпаха тези дни, така че не предпоставям нищо категорично". Според Панчугов най-важният разговор, свързан с БСП, е електорален. Той не е оптимист за по-добър изборен резултат на новото ляво обединение. А за него Панчугов каза, че не това ще обедини избиртателите и определено не разширява подкрепата. Единственото, което се случва, е разширяване на листите.

"Опасявам се, че Корнелия Нинова и самото БСП направи всичко възможно да ограничи своята подкрепа до една специфична група избиратели в България. Съмнявам се, че това подлежи на разширяване. Колкото и голяма коалиция да виждаме около БСП , тя е много далеч от това да създаде усещането, че се случва нещо ново, силно, модерно, ляво".

До изборите БСП не може да отгледа нов разказ, който да изглежда по-автентичен и в някаква степен по-модерен. В този смисъл сближаването или не с президента към този момент не носи нищо на БСП, смята политологът.

След тези избори ще се направи всички възможно, за да се състави правителство и да се запази някаква относителна стабилност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Въпрос

преди 1 седмица

ами в СДП какво става-хахахаа

19

Анонимен

преди 1 седмица

няма вече интерес по темата, двайсет коментара

18

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен,к.1 ДСП - Партия Държавна сигурност. До к.2: ЦИК не може и няма право да нарежда на ДПС да свика Общо събрание - това може да стане само на село и в крилото на Пеевски.

fallback