Снимка: БГНЕС
fallback

"Никой не пита как бившите депутати от “Възраждане” стават мандатоносители на това, което уж било ДПС. Евроатлантическото ДПС се представлява от "Възраждане”, заяви пред БНР Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз - една от партиите, с които крилото на ДПС, обединено около Ахмед Доган, ще се яви на предстоящия предсрочен парламентарен вот.

Двете крила в Движението подадоха документи за регистрация. Групата на Доган отива на вота под името "Демокрация, права и свободи – ДПС". Тя ще се яви в коалиция със СБОР и Земеделски народен съюз. Групата на Пеевски ще участва на изборите с партиите "Български глас" и "Новите лидери". Това ще стане, ако ЦИК реши да регистрира двете коалиции.

Йончев обясни дали коалицията ще предприеме стъпки, за да докаже, че е извадила ДПС от състава си – изискване, поставено от ЦИК и към двете крила.

"Не разбирам какви прецеденти създава в момента ЦИК. Първо – не сме уведомени. Това трябва да се случи по съответния ред. Как така ЦИК решава, че една законно регистрирана партия трябва да бъде извадена от участие в изборите? Тя е парламентарно представена. ЦИК е регистрирал тази партията преди дни за участие в местния вот на много места. Ако слушаме ЦИК, тя вече е решила ,че ДПС не трябва да се явява на избори. Как може един административен орган да лиши определена група граждани от избирателни права? Това е абсурдно. Не се случвало в доста по-мракобесни времена”, обясни ситуацията Йончев.

Той обясни мотивацията на ЗНС за съвместно участие в изборите с крилото около Ахмед Доган. Допълни, че винаги са  работили активно с българските турци в земеделските райони, където други партии присъстват слабо. Има доста местни коалиции, в които сме участвали заедно”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Писна ми

преди 1 седмица

Диона Президент!

16

Ха,ха,ха

преди 1 седмица

Съдът ще ги оправи,както и за местните избори частични с участието на ДПС,Пеевски вече ги прати в съда отказите на ЦИК да регистрира неговата за частичните местни избори и отказа да заличи това на Доган за частичните местни избори Същото ще стане и с парламентарните.

15

баба мара

преди 1 седмица

не ти ли е неудобно от партия в партия само да се добереш до нс и кокалаотвратителни сте хората затова не гласуват

fallback