Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият министър на външните работи Надежда Нейнски коментира скандалите в ДПС, външната ни политика и позицията на България в ЕС. Нейнски каза, че хората са очаквали от партиите ясен план за реформа, но такъв определено не е имало.

Тя напомни девиза - "няма дясно, няма ляво”, а причината за това е виждането на дясно или ляво мислещия човек в икономиката. Относно това дали има някой специалист, отдалечен от дадена политическа формация, Нейнски заяви, че "няма такова животно".

"Това, която днес се случва в ДПС са процеси, които много отдавна предричахме. Не можеш да караш българските турци да бранят едни сараи. Има нещо дълбоко сбъркано", каза Нейнски пред БНТ.

За външната ни политика и авторитета на България в ЕС

Авторитетът на България в ЕС не е особено голям. Продължаващата криза, седмите избори поред - всичко това оказва влияние, категорична е Нейнски.

"Важно е в тези трудни времена да има силна европейска комисия. Разговорът за ресорите не трябва да бъде публичен. Преговорите трябва да бъдат тихи. Надявам се, че двамата ни кандидати са били убедителни пред Урсула фон дер Лайен".

Относно желание на Урсула фон дер Лайен за равнопоставеност между половете в ЕК, Нейнски коментира, че е напълно нормално жените да имат свое представителство.

"Който и да бъде избран е важно да бъдем единни в неговата подкрепа, а не да започнат обичайните задкулисни битки. Независимо какви са нашите вътрешни проблеми, важно е сигналите на България да бъдат в подкрепа на авторитета на кандидата ни за ЕК", допълни тя.

Нейнски заяви, че българската външна политика е разбъркана.

"Тя продава това, което вътрешната може да представи. Голяма част от институциите ни трябва да бъдат реформирани. Това изисква голямо мнозинство. Системата се реформира със стабилно правителство и стабилно евроатлантическо мнозинство."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback