fallback

"Централната избирателна комисия отложи неизбежното във времето. Следва да се произнесе с акт решение, което да допусне регистрация или да отхвърли предложението. И двете решения подлежат на обжалване. Ситуацията дава основание да се развива конституционно-правната наука. След приемането на решението на ЦИК, същото може да бъде обжалвано в тридневен срок от страна, която има правен интерес. А в случая двете фракции при положение, че всеки от водачите представлява партията и може да изразява волята ѝ, може да обърне към ВАС", заяви конституционалистът д-р Орлин Колев в "Денят ON AIR", коментирайки сложния казус с двете крила на ДПС.

Той поясни, че ЦИК следва да подходи много внимателно, първо да се вгледа в документите и на това основание може да откаже вписване на някое от двете заявление.

"В едната коалиция, да речем ДПС-Чакъров, имаме 3 политически субекта, един от които е ДПС, но в другата на Делян Пеевски виждаме, че не са 3, а две партиите, тоест ДПС не участва там. Ако е така, то един от проблемите отпада. Не може една партия да участва в 2 или повече коалиции. Не може една абревиатура да бъде използвана два или повече пъти. Ако коалицията, предхождана от Пеевски, ДПС не участва в нея, едната забрана отпада. Това е нарушение, но не от такава величина, че да попречи на изборния процес. Укорът е към ЦИК и тя следва да изпълнява закона такъв, какъвто е", допълни д-р Колев за Bulgaria ON AIR.

ЦИК трябва да се произнесе с решение, без значение в коя посока, категоричен е конституционалистът.

По думите му ДПС ще участва на изборите, въпросът е в какъв формат.

"Електронната форма също би могла да натежи в известен смисъл при произнасяне от страна на Върховния административен съд. Различни са вариантите, които двете крила могат да предприемат. ЦИК, трябва да бъдем наясно, че след парламента е най-политизираният орган и така трябва да бъде. Не трябва да се заблуждаваме, че ЦИК е нещо различно от политизиран орган. Съдът трябва да бъде безпристрастен", посочи конституционалистът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 седмици

Тия от ЦИК полудяха ли,регистрират партията на Пеевски с 6...7 депутата ,кото са все българи ,и още толкова гласоподаватели които са отново българи ,и къде са тия мюсюлмани бря

4

Анонимен

преди 2 седмици

Демокрация за права и свободи повтаря абревиатурата на вече съществуваща партия ДПС и това не е разрешено от закона. Защо им трябваше това измислено повтаряне на абревиатурата на съществуваща партия? ВАС ще каже, че е незаконно. При Слави навремето беше НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. ВАС каза незаконно е.

3

Стига сте

преди 2 седмици

Ни пробутвали този Шишко,асистент по Конституционно право в СУ като констиужионалист.Никъде в Конституцията не пише как се регистрират партиите.Това е предмет на Изборния закон.

fallback