Снимка: БГНЕС

Бившият член на ЦИК проф. Константин Калинов поясни, че за регистрация “не се допускат еднакви абревиатури”, независимо какви разрешения са дадени. Коментарът е във връзка вчерашното проточило се заседание на ЦИК, след което двете фракции на ДПС бяха регистрирани с един и същи час.

“ЦИК не трябва да допуска нито една от двете фракции. Те подават задължителни документи, които са еднакви. Печатът е регистриран в съда, когато е приет уставът на партията. Не може произволно да се променя”, каза още проф. Калинов пред Нова.

Жоро Пенчев, изборен наблюдател от Гражданско обединение за честни избори, допълни, че това, което направи ЦИК, е с цел агонията да бъде удължена с още седмица.

“Начинът, по който ще подходи към това дали ще допусне, или няма да допусне формациите, ще бъде изцяло въпрос на политически преговор между членовете. Виждаме нещо грозно и Административният съд ще е част от този процес докрай”, смята Пенчев.

Калинов отбеляза, че според него една и съща партия участва в две различни коалиции.

Не беше подмината и темата за раздора в БСП. Калинов отбеляза, че Корнелия Нинова е подписала всичко, а партията има един председател, който отговаря за партията.

“Ние гледаме сцени от 19 век, но ако този абсурд е цената, която трябва да платим за по-нормална политика, нека да я платим”, заяви Пенчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase