Снимка: БГНЕС

Екатерина Захариева, като CV и като кариера, има много широк опит. Позната е в Брюксел, особено като външен министър. Мисля, че това, което предложи партията, е една добра кандидатура. Това заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов на брифинг. 

Бившата вицепремиерка и външен министър Екатерина Захариева се оказа изненадата откъм ГЕРБ за еврокомисар. Бойко Борисов назова кандидатурата веднага след като премиерът Димитър Главчев прати писмо до парламентарите партии, че чака номинации.

Борисов изрази благодарности към досегашния комисар на България в ЕС Илияна Иванова, казвайки, че е оставила чудесни впечатления в колежа. По-рано днес тя обяви, че вече не може да изпълнява задълженията си по лични причини. А Борисов потвърди: "Има наистина много основателни, сериозни причини".

"Има много хора, които през тези четири години нямаха професионализъм, разбиране, политиките се правеха от хора, които нямат опит. Чувам ги колегите, коментират ресори, закъде да е кандидата, кой да бъде, от "Възраждане" чувам, че казват, че техният кандидат ще е само български. Това е дълбоко непознаване на правилата в ЕС", коментира още лидерът на ГЕРБ и обясни какъв е процесът при избор на европейски комисар.

Според него ГЕРБ имат предимство, защото са били първа политическа сила на евроизборите: "Нормално е партията победител на евроизборите да има предимство. Нашето политическо семейство победи на евроизборите, ние също победихме у нас."

"Що се касае за кампанията. Вече на всички ни омръзна да правим кампания, защото за по два-три месеца не се случва кой знае какво в този много размирен свят. В момента от ГЕРБ разработваме програма като модерна карта на "Гугъл". Ще правим това, в което сме най-силни. От големите общини до най-малките села - инфраструктурата, свързаността между градовете, ТОЛ системата, платените магистрали", обясни Борисов. 

"Лошотията толкова надделя, че се пренесе върху политическите партии, а това хич не ми харесва. ГЕРБ има друга тактика, ние ще водим политика на съзиданието. Ние на всеки един гражданин трябва да кажем какво ще правим. Който иска да се кара, който иска да си пуска компромати. С това няма да привлекат избиратели. Ще ги отвратят повече", каза той.

"Винетките трябва да останат за второстепенните и третостепенните пътища. Така хората ще могат да преценят дали да пътуват по такива пътища или да изберат лукса на магистралите, които са платени по цял свят. Трябва да победим, за да гарантираме на хората, че в следващите 4 години ще им осигурим нещата, от които имат нужда. Трябва да решим какво да се прави с ВЕЦ-овете. Много от тях са частни. И когато източват язовирите, които се ползват за питейна вода, трябва да помислим дали държавата има изгода от тях", коментира Борисов.

Кметът Васил Терзиев е голям шегаджия. Разбира се, че ставам за главен архитект, и ще съм по-добър от него. Щели да събират експерти, за да проучват какво ще е по-добре за Околовръстното, това вече е ясно - тунел, който ще реши проблемите на няколко квартала. Но ще спорим и занапред с кмета, коментира той проектът за Околовръстното на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase