Снимка: БГНЕС

“Цялата политическа система все повече се обърква”, каза пред БНТ проф. Александър Маринов, но въпреки кризата, е оптимист, че това ще доведе до развръзка.

"Това, което допълнително постигна ДПС беше постигнато най-вече в резултат на усилията на Делян Пеевски по определен начин да събере гласове в т. нар. нетрадиционни райони. Числата в изборните резултати са много любопитни, защото има динамика, която е трудно обяснима с естествени фактори - много висок ръст на изборната активност, много висок ръст на гласовете”, каза още Маринов.

Според него силата не се мери с някакви моментни резултати, а е много важно на какво се дължат тези резултати, защото може да се постигнат известни резултати с различни способи, но това е мимолетно и винаги се връща като бумеранг.

Експертът е на мнение, че проблемите на Пеевски са започнали след като той много си е повярвал, че е “всесилен и “недосегаем”, а това винаги се наказва.

За конфликта между Пеевски и Радев, Маринов каза, че това е принципен сблъсък, “най-вече поведението на Пеевски го принизи на едно такова битово-кръчмарско равнище."

Във връзка със скандала с вътрешния министър Калин Стоянов и отказа на държавния глава да подпише указа за съставяне на служебен кабинет, Маринов каза, че това е принципно решение. "Няма как да направите служебно правителство, в което има възражение от всички останали партии спрямо един човек, който е едно длъжностно лице, което има отношение към изборите”.

Александър Маринов смята, че не е възможно сегашното служебно правителство на Димитър Главчев да продължи да работи в този вид чак до изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase