Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев ни демонстрира сила, натривайки носа на парламента в няколко посоки, включително и с това какво представляват конституционните промени. Този път президентът реши да е в активната роля - той да накара хората да изберат, а тези, които са за него, трябва да застанат срещу другите, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева.

А има ли битка между партиите и държавния глава?

Според Буруджиева определено има, и нещо повече - тя не е спирала. Президентът още от първия мандат намира повод да критикува политическите партии.

“Поддържа надежда в избирателите, че той ще излезе и ще покаже какво означава да се прави политика, но не го прави. На поредната сцена на дълъг политически спектакъл сме", посочи Буруджиева.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Теодор Славов сподели, че държавният глава не е излизат от активната политика.

"Калин Стоянов е компрометиран човек, не стои добре нито в редовен, нито в служебен кабинет. Радев ясно показа, че зае анти-Пеевски позиция", анализира той.

Аргументите на Горица Грънчарова пред Радев

"Не разбирам аргументите на президента. Ако си спомним изтеклите записи, войната между институции и политически партии, натискът в МВР - защо никой не попита кой назначи главния секретар и с какви връзки този министър назначи онзи главен секретар с пуделите. Създаването на фалшиви връзки е пропаганда", смята доц. Буруджиева.

Оказван ли е натиск върху избора на министри?

"Когато става въпрос за престъпления, този натиск или трябва да е съпроводен със заплаха, или да има някакви облаги. Тя е трябвало да сигнализира в момента, в който това се е случило. Ако кабинетът беше минал, тя нямаше да се оплаква от натиск. Радев се опитва да покаже несъстоятелността на конституционните промени. Той показва, че не може да бъде ограничаван. Ограничение върху служебните кабинети трябваше да има", настоя Славов.

Президентът е наясно, че не могат да се случат мнозинство, изтъкна доц. Буруджиева: "Много добре знае в каква ситуация поставя България, без да ни даде сериозни аргументи".

Според политолозите на тези избори ще има по-ниска избирателна активност и апелираха до 15 септември да се намери решение на ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase