Снимка: Bulgaria ON AIR

Има опит да се запази някакво статукво от предишен кабинет или предишните кабинети, включително редовни такива. Това не е приемливо от политическа гледна точка. И това да правиш протест в своя защита е меко казано противоконституционно, особено в МВР.

Появата на Калин Стоянов сред полицаи с пистолети не е окей за демократичните основи на държавата, защото утре военният министър може да излезе с танкове в своя подкрепа. Транспортният министър може да спре движението на влаковете, ако реши.

Мнението е на политолога Георги Киряков, който в студиото на “България сутрин” сподели, че появата на Калин Стоянов сред полицаи с пистолети не е добре за демократичните основи на държавата ни. И даде пример, че утре военния министър може да излезе по улиците с танкове в своя защита.

Според политолога Яница Петкова нищо драматично няма, ако вътрешният министър бъде сменен.

"Това, което той показва, е една доста по-активна роля, която се очаква от човек, който изпълнява някаква временна позиция в една служебна власт. Напрежението е следствие от разговорите, които ние наблюдавахме за редовно правителство, тоест невъзможността да се формира такова правителство - конфликтите между съответните участници се пренесоха в разговорите за служебната власт, която боледува от тази болест, която боледува и редовната", добави тя за Bulgaria ON AIR.

Петкова допълни, че постът на Стоянов е обект на конфликт между две основни политически сили.

"В момента в протеста, който се случва, има нещо доста притеснително. Това е, че Калин Стоянов негласно и хората, които не са излезли да го подкрепят, протестират срещу политизирането на системата на МВР. А самият Калин Стоянов е един от най-ярките примери за политизиран министър на МВР, който още от времето на редовното правителство беше защитаван от ГЕРБ и ДПС. Когато говорим за политизиране, той е последният човек, който може спонтанно да се явява на такива протести", подчерта колегата им Емил Соколов.

Политологът смята, че Калин Стоянов обслужва определени политически интереси: "Оксиморон е да протестираш срещу нещо, което самият ти представляваш. Той стремглаво е тръгнал по пътя на Иван Гешев, който също беше конфликтна фигура в съдебната система. Организираше протести в своя защита и след това навлезе в политическата арена".

Киряков допълни, че МВР се използва не само за политически, но и за предизборни цели.

"МВР не носи отговорността за провеждането на честни избори. Те трябва да осигурят охраната и сигурността на изборите, но не и честните избори. Те се осъществяват от МС като цяло, разбира се, и от ЦИК, както и от партиите, които участват в този процес", поясни Киряков.

Яница Петкова смята, че информацията какво точно ще прави Горица Кожарева не е достатъчна.

"Едва ли тя някога е очаквала, че ще бъде в тази позиция, която е тя в момента. Изпълнявайки ролята на служебен министър-председател, тя има пълното право да подбере своя екип. Имам информация, че тя би оставила хора, които според оценката на своята работа, са я свършили качествено и могат да продължат да работят. Тя ще се опита да замени хората, които биха могли да предизвикат конфликт и за които има съмнения", коментира политологът.

Има вероятност Кожарева да търси неутралитет, защото за никого не е тайна, че последният служебен кабинет беше силно политизиран.

“Тази цел няма да бъде лесна, тъй като министри не се селектират лесно, особено когато някои хора натрупаха опит", допълни той.

Според Георги Киряков в момента партиите не знаят как да върнат избирателите към урните: "Ако в момента ПП-ДБ каже, че ще протегне ръка на ГЕРБ, това ще намали веднага резултата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase