Снимка: Getty Images
fallback

Италианската боксьорка Анджела Карини, която се отказа от мача си срещу алжирката Имане Халиф на олимпийските игри в Париж, се извини на своята съперничка, става ясно от видео,  публикувано в TikTok.

Скандалът с двете боксьорки беляза олимпийските игри, след като алжирката Имане Хелиф и тайванката Лин Ю Тин бяха допуснати да се състезават в турнира за жени. Те са отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест и тест за пола, но участваха на игрите.

Oще по темата
На Световното първенство в Индия Лин Ю Тин бе дисквалифицирана, а бронзовият ѝ медал е отнет и връчен на Светлана Каменова. Причината бе, че тайванката не отговаря на критериите за пол. Случаят при Хелиф бе сходен. На същото първенство тя е дисквалифицирана преди финалната битка за златния медал, отново заради резултата от тестовете.

В Париж Анджела Карини се отказа от мача среща Имане Хелиф още в 46-тата секунда, след като се оплака, че не може да понася тежките удари на своята съперничка. След едва 46 секунди игра италианката получи удар в лицето и веднага отиде до ъгъла си, за да даде знак, че няма да продължи в мача.

След прекратяването на срещата Карини беше обляна в сълзи, когато спря да говори в зоната за интервюта. С треперещ глас тя каза, че се е отказала, защото “никога не са я удряли толкова силно”. Самата Имане Хелиф пък премина през журналистическата зона без да каже и дума за мача.

След това обаче италианката се извини на Карини с видео в TikTok.

"Това беше ситуация,  в която и двете нямаше какво да направим. Всичко, което хората казват  срещу мен, срещу нея – ние двете няма какво да направим. Ние сме тук, защото искаме да изживеем мечтата, ние не сме тук да съдим, няма как да кажем, че нещо е правилно или грешно. Ние просто си вършим своята работа. Ние се бием. Аз загубих, Имане спечели и това е ок", заяви Карини.

"Не планирах да постъпя така. Искам да се извиня на нея и всички останали. Бях ядосана, защото олимпийската ми мечта се изпари. Ако я срещна пак, ще я прегърна", посочи преди дни италианката в интервю за „Гадзета дело Спорт“.

Олимпийската шампионка по бокс Лин Ю-Тин няма да съди IBA

Олимпийската шампионка по бокс в категория до 57 кг от Лин Ю-Тин от Тайван заяви, че няма намерение да съди Международната боксова асоциация (IBA) за скандала и отношението към нея относно неуспешния тест за полова идентичност и допускането й до Олимпиадата в Париж.

"Вече доказах всичко с този олимпийски златен медал", каза тя, цитирана от Тайванската централна новинарска агенция.

Боксьорката коментира, че е преминала всички проверки от Международния олимпийски комитет (МОК) и е получила разрешение да се състезава, така че не иска да доказва нищо на никого отново.

Преди няколко дни тайванските власти съобщиха, че след края на Олимпиадата планират да заведат дело срещу IBA за уронване престижа на националката. Спортните власти на острова също така казаха, че Олимпийският комитет на Тайван вече е назначил адвокат, който да разгледа случая.

Лин Ю-Тин, която спечели олимпийската титла по бокс в категория до 57 килограма при жените, побеждавайки във финала полякинята Юлия Шеремета и алжирката Имане Хелиф, триумфирала в категория до 66 килограма при жените, след успех във финала над китайката Ян Лиу, попаднаха в буря от коментари, която доминираше в медийните заглавия и беше обект на разгорещен дебат в социалните платформи.

Двете бяха дисквалифицирани от Международната боксова асоциация (ИБА) от Световното първенство през 2023 година, която твърди, че боксьорките не отговарят на изискванията. Международният олимпийски комитет (МОК) обаче използва правилата за допустимост в бокса, приложени за Олимпийските игри през 2016-а и 2021 година, които не включват тестове за пола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

оф

преди 1 месец

*** тая рева колкото да вземе едни пари. Дадоха й ги. Ся вече не реве. Демек, получи онова, за което е ревала. То е ясно, че няма да съди Имане, защото ще изгуби делото, понеже Имане е жена. Впрочем, всички жени в бокса изглеждат като мъже, така че тази ревла е в стил проревала се хърбел на щърбел.

121

"Капитален"

преди 1 месец

До Сата НАТОПаунов ти ли си?

120

Сата НАТО

преди 1 месец

А на нашата простачка с кръстосаните пръсти кога ще и дойде акъла?

fallback