Снимка: Getty Images

Алжирският олимпийски комитет нарече обвиненията към боксьорката Имане Хелиф "безпочвени", след като тя и тайванката Ю-Тин Лин бяха допуснати до Олимпийските игри, въпреки че Международната боксова асоциация ги наказа, тъй като не са издържали тестове за полова идентичност и не могат да докажат, че са жени.

През миналата година Хелиф бе дисквалифицирана преди мача си за златния медал по време на световното първенство в Индия. Олимпийските игри обаче се организират от Международния олимпийски комитет, който прие, че Хелиф покрива изискванията да участва в категория до 66 килограма при жените.

"Алжирският олимпийски комитет строго осъжда неетичното нападение и злепоставяне на нашата уважавана спортистка Имане Хелиф, която е мишена на безпочвена пропаганда от определени чуждестранни медийни издания. Такива атаки към нейната личност и чест са несправедливи, особено когато тя се подготвя за върха в своята кариера - Олимпийските игри. Алжирският олимпийски комитет ще вземе нужните мерки, за да защити нашата шампионка”, посочиха от алжирската федерация.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, Хелиф започна с победа на ринга в Париж, след като нейната съперничка - италианката Анджела Карини, се отказа след само 46 секунди на ринга. Карини получи няколко тежки удара, след което се отказа, защото по думите й “никога не са я удряли толкова силно”.

Още преди мача от италианския щаб изразиха притеснение. Италианският министър на семейството Еуджения Рочела и спортният министър Андреа Абоди също изразиха учудване, че "на такова високо международно ниво няма стриктни критерии", които да изискват "конкретни параметри на хормоналните нива".

В сагата страна взе и Международната боксова асоциация (ИБА), която през миналата година бе изключена от структурите на МОК. От ИБА заявиха, че Имане Хелиф и Ю-Тин Лин не са издържали два теста за полова идентичност. На световното първенство в Индия Лин бе дисквалифицирана преди награждаването си с бронзов медал в категория до 57 килограма. Отличието ѝ бе отнето и бе дадено на българката Светлана Каменова, която загуби от Лин на четвъртфиналите.

Любопитното е, че двете могат да се срещнат и на четвъртфиналите на Олимпийските игри, ако успеят да спечелят мачовете си от първия кръг.

"Спортистите (Имане Хелиф и Ю-Тин Лин) не са преминали тест за нива на тестостерон, а специален тест за съответствие на пола, подробностите за който са поверителни. Резултатите от тестовете показаха, че състезателките не отговарят на критериите за участие в състезанията при жените и имат предимство пред своите съпернички. Тестовете бяха проведени по време на Световното първенство през 2022 година в Истанбул и година по-късно по време на световното първенство в Ню Делхи", заявиха от ИБА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase