Снимка: БГНЕС

"На практика предизборната кампания започна", каза държавният глава Румен Радев по време на консултациите с парламентарно представените формации във връзка с назначаването на служебно правителство. "За съжаление 50-ото Народно събрание не успя да излъчи правителство и отиваме на избори”, продължи държавния глава.

Той призова формациите за точност и аргументираност по време на днешните консултации.

“Независимо от противоречивите оценки за промените в Конституцията, ние дължим повече ангажираност към духа на Конституцията и принципите на правовата държава и парламентарната демокрация. Изхождаме от разбирането, че мненията и позициите на парламентарните партии имат за предел, там където започват правомощията на президента. В този контекст нашето категорично мнение е, че партиите не трябва да се бъркат в компетенциите на президента и какъв трябва да бъде кабинета и кои да са избраните министри и премиер“, заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков също заяви, че не иска да влиза в пълномощията на президента за избор на кабинет и премиер. "Този кабинет трябва да осигури честни избори. Ние нямаме доверие в сегашния вътрешен министър Калин Стоянов. Има данни, които показват, че ние имаме основание за това. Нашият призив е, когато обсъждате това с бъдещия служебен премиер да вземете предвид и това и да назначите друг министър", каза той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира думите на президента за избора на служебен премиер и посочи, че Радев ще избере кандидата на Делян Пеевски, а не Господ. Според Костадинов цялата тази процедура в момента е безсмислена. “Българите не харесват лицемерието на политиците“, добави той.

От своя страна Радев заяви, че Костадинов е описал образно ситуацията. “Наистина нелепо е по такъв начин да се подхожда към НС. Не мога да приема, че председателят на НС ще бъде подменен само и само, за да бъде назначен удобен премиер. Изказах отношение в подкрепа на председателя на НС, независимо кой е той“, подчерта Радев.

“Специално да се сменя председател на НС само с тази цел, не. Моята позиция е изцяло в защита на парламентаризма”, допълни президентът.

“Силно се ограничиха възможностите Ви за избор на служебен премиер. Нашето предложение е служебният министър-председател да бъде най-равно отдалеченият от всички партии избор”, каза председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов по време на консултациите.

Той изтъкна основната задача на бъдещото служебно правителство е да проведе честни и почтени избори. “За три години това ще бъдат седмите предсрочни избори, което не е нормално. Според нас ще има още една задача – до 30-31 август трябва да бъде номиниран кандидат за еврокомисар на България. Нека тези разговори бъдат максимално ясна публична основа”, призова Гуцанов.

"Бяхме против поправките в Конституцията, тази консултация няма смисъл, президентът взема решения сам. Домовата политика, заложена от ГЕРБ и ДПС, е заради хората, гравитиращи около двете партии. Нашето мнение е, че президентът трябва да има по-голям избор, но го няма, така че ще търпим последиците", заяви на консултациите при президента Тошко Йорданов от ИТН.

"Не знам защо изобщо наричаме това консултации и защо е заложено в промените в Конституцията, няма никаква ефект от тази среща. Глупавите, вредни поправки в Конституцията са виновни за това. Президентът трябва да възвърне правомощията си по отношение на служебния кабинет. С новия министър-председател трябва да се създаде усещане за повече прозрачност на изборите", допълни Йорданов.


Димитър Главчев не присъства на срещата

Държавният глава Румен Радев допълни, че служебният премиер Димитър Главчев не присъства на срещата, защото сега, за разлика от предишния път има и други личности, които са изразили желания да станат служебен премиер.

“Ако няма промяна на подхода и идеите, ние ще бъдем в същата ситуация след предсрочния вот. Виждаме, че трябва да работим с коалиции и ако не бъдем толерантни преди вота, много трудно ще ги сформираме след това”, добави Радев.


Предсрочните избори да се проведат на 20 октомври, поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

На консултациите се отзоваха представители на всички парламентарни групи. Присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase