Снимка: Bulgaria ON AIR

Правих съпоставка на изборите през 2021 година, април, с изборите сега - разликата е, че младите хора ги няма. Тогава те бяха затворени вкъщи заради Ковид-19, след това бяха на площада, след това беше гласуване, имаше го и Слави Трифонов. Този път не е било точно така, имало е млади гласоподаватели и при Слави, и при "Възраждане". При "Величие" има най-голям дял работещи сред гласувалите. Висшистите бяха над 60%. Това каза директорът на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

По думите му от "Величие" са успели да "пръснат" посланието си към всякакви групи.

"ДПС са на втора позиция и от другата страна изскачат формации, които са радикални, любопитни. Това означава, че от едната страна имаме много прагматична формация, от другата страна - радикална. От едната страна имаме формация, свързана с турската общност в България, а от другата страна имаме формации, чиито избиратели гледат към Русия. Така България влиза в един руско-турски разлом, който на мен лично не ми допада", допълни Симеонов за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че има избиратели, които първо са гласували за Слави Трифонов, след това за ПП-ДБ, "Възраждане", а сега за "Величие".

"Над 25% от гласовете на "Величие" идват от "Възраждане". В предишното наказателно гласуване се появи Ваня Григорова, сега пък "Величие". София не е България, но и явно Ваня Григорова е била само жълт картон - сега хората посегнаха и извадиха оранжевия картон - "Величие". Червеният картон ще бъде Радев. Няма никакво съмнение, че тази ниска избирателна активност е абсолютно отворена покана за нов голям политически субект", поясни директорът на "Галъп Интернешънъл Болкан".

Попитан как би се приела коалиция между ГЕРБ, ДПС и трето или четвърто парче в пъзела, Първан Симеонов отговори: "Ясно е, че някой трябва да направи правителство и който и да направи, хората ще го приемат. Но тайно си се трупа раздразнението. Приеха сглобката, но вижте как изби - първо през Григорова, после през "Възраждане", сега през "Величие". Расте протестната опция "Има такъв народ".

Социологът е на мнение, че сигналът, който дадоха гласоподавателите, е, че партийността е наказана.

"Борисов е в много сложна ситуация, защото трябва да измисли как хем да направи легитимен формат, който да се хареса и да е устойчив, хем да е заедно с ДПС, и как да е надпартийно. Има една друга логика, която голяма част от неговите съпартийци я споделят. А тя е: "Стига с тия надпартийности, нека има ясна отговорност". Това също е вариант. Четвърти ден говорим за полк. Марков, той открадна шоуто на Борисов", добави Симеонов.

Оказва се също така, че ГЕРБ са със 130 000 гласа надолу.

"Аз ако съм на негово място, има един изход - да протегне мост към ПП-ДБ. Ако обаче те са умни, ще останат в опозиция. Тогава пък ще е тяхна вината, че Борисов отива при ДПС, даже ще изглеждат неконструктивни. Посланието, което дадоха хората, оставайки вкъщи или гласувайки за радикални формации, е: "Стига партизанщина". Тук няма място за игра", каза още Симеонов.

"До урните отидоха твърдите гласоподаватели, не отидоха млади и активни хора, както често става. Не може да правим избори на всяко полугодие и при това, че няма нищо ново. Второ - това е наказание, трето - край Ковид-19 и войната нашите западни хора забраниха другата гледна точка, това събужда раздразнение", коментира социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase