Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако имаме три неуспешни опита за съставяне на правителство, президентът ще трябва да направи консултации за служебно такова. То ще бъде ново по смисъла на процедурата, но съставът ще е същият, заяви доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

“Тогава председателят на НС може да е друг и е възможно да се съгласи да бъде кандидат за служебен премиер", коментира преподавателят по конституционно право.

По думите ѝ е било грешка чрез конституционни промени да се ограничава възможността на президента да определя състава на правителството. Тя е на мнение, че свободата на президента трябва да се по-голяма, защото при последните разговори за служебното правителство се видя, че част от хората не желаят да бъдат определяни за министър председател.

"Дори сега, като първа партия с най-много гласове, ГЕРБ не са победители, те губят един мандат, избирателната активност спада, на тях вече им трябва не един, а поне един плюс партньори - отцепници или мотивирани по една или друга причина", прогнозира доц. Киселова.

Експертът е на мнение, че политиците се явяват неподготвени за избори, а грешките им са едни и същи.

"Какво очаквате да свърши правителството, което ще бъде подкрепено. Трябва да има ясни приоритети - каква е позицията на България при сформирането на новата ЕК, каква позицията ни по отношение на конфликта Русия - Украйна, да говорят по краткосрочни въпроси. Никой не очаква стратегия за оцеляване на Марс. Не е задължително да е коалиционно споразумение", категорична е доц. Киселова.

По думите на експерта - не е лошо да си член на политическа партия. Проблемът е, че хората са подтиквани да  да влязат в партия, за да спадне напрежението и да има кой да е виновен, че политиците пак са катастрофирали.

Конституционалистът определи като най-лесно решението да бъде подадена оставка, но това определи като бягане от отговорност.

"Много е лесно да кажеш "подавам оставка", да прехвърлиш отговорността по този некоректен начин на избирателите е бягство от политическа отговорност. Не да питат президента кога ще свика НС, той има едномесечен срок, можем да очакваме другата седмица в средата да има свикано учредително събрание на НС. Тогава започват да текат срокове и президентът трябва да води консултации, на което да знаят избори ли искат, експертно правителство ли", заяви експертът по конституционно право.

Доц. Киселова каза също, че след изборите от ГЕРБ-СДС са в по-неизгодна позиция, а призракът, който стряска всички на политическата сцена е бъдещ политически проект на президента Румен Радев.

Като евентуална дата на нови предсрочни избори доц. Киселова посочи началото на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase