Снимка: Bulgaria ON AIR

Куп нарушения в много секции в страната в изборния ден. Над 100 от машините дефектираха и не успяха да влязат в употреба.

"В рамките на изборната нощ успяхме да обработим около 40-50 видеопотока. На всички от тях се наблюдават проблеми с позиционирането на камерите. Методическите указания масово не се спазваха. Единият проблем е, че нищо не следва от това, че тези указания не се спазват. По-големият проблем е, че не влагаме достатъчно усилия да образоваме членовете на секционни комисии. На тези избори нямаше промени в Изборния кодекс, но изборите 2 в 1 оставиха доста хора неподготвени", заяви Жоро Пенчев от Обединение за честни избори (ОЧИ) в "България сутрин".

По думите му усилията на ЦИК и партиите да внесат яснота не са достатъчни.

Пенчев алармира чрез ефира на Bulgaria ON AIR, че избирателната активност започва да става стряскаща. Според него 30% гласували компрометира цялата идея за представителна демокрация и идеята за общество.

"От ОЧИ работим поне да имаме доверие в изборния процес. Остава партиите да спечелят доверието на избирателите. Видеонаблюдението е много ценен инструмент", посочи гостът и добави, че финансовите стимули за членовете на секционните комисии трябва да зависят от спазването на правилата.

Пенчев отбеляза, че много трудно се попълват секционните комисии и напомни, че абсолютно навсякъде се брои паралелно.

"Един брои, другите проверяват дали се брои правилно. Това масово не се случва, защото хората бързат. Не можем да кажем, че има злонамереност при масовия случай. Необходимо е ЦИК да проведе обстоен анализ на видеопотоците, броенето и невалидните бюлетини. Тя го избягва, но именно ЦИК трябва да ни убеди в честността на изборите", подчерта гостът.

Жоро Пенчев е на мнение, че най-добрият механизъм за гласуване е този, който има най-голямо одобрение: Да бъдем уверени, че не могат да се правят хартиените бюлетини невалидни с докосване с пръсти. При машините трябва да изчистим всички хардуерни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase