Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Поредните избори минаха, избирателната активност отново беше рекордно ниска, предаването на изборните протоколи мина бавно.

И тези избори бяха белязани от грешки, забавяне, празни бюлетини, проблеми с машините. ЦИК за първи път въведе стимул за членовете на СИК - бонус от 25 лева за верен протокол.
 
“Нашата организация традиционно наблюдава гласуването в общини като Ихтиман, Самоков, Стара и Нова Загора. Брояхме повече от два часа малко под 100 бюлетини за двата вида избори", коментира председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в "България сутрин".

В тази секция избирателите са избрали да гласуват 60 на 40 в ползва на хартиената бюлетина. По наблюдения на Пенва, членовете на комииите са били обучени добре.

"Обемът работа е много. Един секционен протокол представлява 16 страници", уточни Пенева пред Bulgaria ON AIR. Цялата организация на изборния процес е затруднена, но това не е заради организацията на хората, а заради това, че Изборният кодекс е "обрасъл с всевъзможни документи, които трябва да бъдат попълнени".

Пенева допълни, че на много места в страната машините за гласуване са били сложени в ъгъла на изборното помещение. Това е било предимно в ромските секции. “На много места са отпечатвани празни бюлетини или непълни такива", уточни тя.

През вчерашния ден ЦИК обяви, че около 145 машини са спрени, но това не обхваща машините, които са отпечатвали частични бюлетини, изтъкна Пенева.

"Колко са тези непълни бюлетини? Ако се окаже, че имаме над 70% сгрешени протоколи заради ръчното броене, трябва да се търси друг начин на отчитане на резултатите", настоя председателят на ОС към ЦИК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 месеца

В написаното на екрана на машините имаше съществен проблем. Защото, ако човек иска да гласува и за двата избора, трябваше да маркира РАЗЛИЧНО оформен първи ред, а след него НЕ пишеше "САМО за европейски/ български парламент. Хората е много възможно да са маркирали ДВА реда за всеки поотделно. И след това да им е изляъл изборът за последния. Лошото, непоследователното и невнимателно в детайлите мислене както на разработчиците, така и на одобрилите е причината.

17

Анонимен

преди 3 месеца

Проблема на машинното гласуване е че не се знае дали на края на избория ден се броят разписките издадени от машините или за да се пести време се вземат данните от машините и се съобщават без да се брой нищо а всичко знаем, че може да се нагласят машините.Аз гласувах с хартия.

16

Arabin

преди 3 месеца

фон дер лин е най-добрата жена ..аз съм арабин. живея в германия от 2 години. имам 10 деца. Германия ми плаща всеки месец по 300 евро за всяко дете и аз печеля 3000 евро. Германия е най-добрата, а други държави са по-лоши

fallback