Снимка: БГНЕС

За първи път Движението за права и свободи е първа политическа сила в област Благоевград, сочат междинните данни при 55% обработени протоколи от изборите за национален и европейски парламент, предаде БНР.

Картината с резултатите от гласуването се промени само за два часа, след като бяха приети протоколите с изборните резултати в знаковите общини Белица, Якоруда и Сатовча.

Още по темата
До този момент с малко над 30% убедително водеше коалиция ГЕРБ-СДС, а ДПС беше  на второ място с 15,5 процента.

При повече от половината обработени данни от гласуването на избирателите ДПС има 30,2%, ГЕРБ е с близо 25 на сто, трети са коалиция ПП-ДБ с малко над 10%, на четвърто място е партия "Възраждане" с 9%, следвани от "БСП за България" и ИТН със съответно 5,5 и 5 на сто от гласовете.
 
Същото е и подреждането от вота за Европейски парламент.

Макар че на национално ниво е много под границата за влизане в парламента, в Благоевградска област ВМРО-БНД показва добър резултат - 4,3 процента за НС и 6 процента за ЕП.

Грешките в протоколите са в поносимите 15-20 процента, каза председателят на РИК Мартин Бусаров, но данните от 4 знакови общини все още не са обработени.

"Предстои да дойдат тежките общини - Петрич, Разлог, Гърмен, Гоце Делчев, Симитли. Това са общини, в които, гледайки данните от днес, има висока изборна активност. Мисля, че ще имаме интересни резултати от някои от общините", каза Бусаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase