Ниската избирателна активност е очаквана. Хората са разочаровани, те не виждат промяна и това се отразява върху тяхното поведение. Резултатите са в рамките на очакваното и те отново ни поставят в една трудна ситуация. Ролята на държавата във ВУЗ-овете е ключова, така или иначе в България преобладават държавните висши училища, което говори, че държавата има за цел да подготвя високи квалифицирани специалисти за своите нужди, заяви ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев в специалното студио "Изборите днес" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че от следващите 240 народни представители очаква няколко неща.

"Първо - да се очертаят перспективите пред висшето образование, да се синхронизират различните образователни етапи в нашата система, така че започвайки от предучилищната, идвайки в университетите да не компенсираме дефицитите, които се получават в различните степени на обучение. Второ - държавата трябва да помисли как да стимулираме добрите студенти. Те първо работят, после учат, което ги ощетява в чисто професионален план", допълни проф. Вълчев за Bulgaria ON AIR.

Ректорът на СУ е категоричен, че битката за младите е битка за бъдещото на България.

"Няма как да си мислим, че новите генерации няма да навлизат във всички сфери на обществения живот и че тази страна се нуждае от високо квалифицирани кадри във всички сфери. Другата основна роля на партиите е да дадат реализация на тези млади хора, независимо дали са завършили у нас или в чужбина - ако те имат нужните качества, те трябва да намерят своето място, за да има тази страни бъдеще", коментира проф. Вълчев.

По думите му в противен случай ще продължим с негативните тенденции.

Очаквайте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase