"Макар, че имаше опити за изчегъртване на ГЕРБ, очевидно към момента това изчегъртване е приключило. ДПС вероятно също ще излезе от карантинната фаза. Ние, ако приемем че сме граждани на народа, очаквам да се образува коалиция, която да вземе онези решения, които са необходими, да се работи в името на народа", заяви председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов в специалното студио "Изборите днес" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Само четвърт от хората, които могат да гласуват са дали своя вот, което показва провал на изборите, посочи Страхил Ангелов.

"Изборите са пълен провал. Една четвърт от народа е гласувал. Коалиции могат да си направят всякакви. Провалът е заради коалициите, които си правиха, заради системната подмяна на вота, заради ерозията на доверието в честността на самия изборен процес. Днес българите уволниха политическата система", допълни политикът и журналист пред Bulgaria ON AIR.

Следващото Народно събрание ще представлява една малка част от българския народ.

"Най-големият провал на тези избори е ниското участие. Най-големият проблем на следващото управление е ниската представителност. Рекордно 50-ото Народно събрание ще представлява рекордно ниска част от българските избиратели, което ще затрудни създаването на управление. Резултатите дават още няколко извода. Сглобката имаше цена и тя беше платена. Големият въпрос след тези избори е дали Борисов отново ще бъде премиер или не. Тогава вече трябва да има и коалиция. Имаме политически сили, които са изгубили доверието на хората по презумпция, щом има избори", коментира лидерът на ЗНС Румен Йончев.

Има възможности за коалиции в предстоящото 50-о Народно събрание.

"Ако приемем, че са верни или близко до истината данните, не мога да се съглася с твърденията, че предстои трудна коалиция. По-лесна коалиция никога не е имало. Между ГЕРБ и ДПС, и при условията на малцинство, и при условията на трети участник. Друг е въпросът, че това не прави управлението по-легитимно. Има провал. В България големият проблем е, че някой решава да си направи партия и всъщност партията работи за лидера си, а не лидерът за партията или обществото", посочи бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase